Zlínská radnice nechá ve městě nasvítit 16 přechodů pro chodce

ZLÍN - Celkem 16 frekventovaných přechodů pro chodce nechá ještě v letošním roce nasvítit zlínská radnice. Oznámil mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Nenasvícené nebo nedostatečně osvětlené přechody pro chodce jsou v současnosti ve Zlíně velkým problémem. Chodci jsou v noci na přechodech špatně vidět, což ohrožuje jejich bezpečnost. „Proto je potřeba přechody důkladně nasvítit. V případě dlouhých přechodů i z obou stran. Pro bezpečnost přecházejících je potřeba udělat maximum,“ řekl náměstek primátora Jiří Kadeřábek (M.O.R.), do jehož kompetencí patří doprava.

Přechody se budou nasvětlovat pomocí výbojkových svítidel s bílou barvou světla, umístěných na sloupě nebo sloupech. Jejich reflektory budou přímo namířené na přechody. „Takto nasvícené máme už přechody například na sídlišti Podhoří, v ulici Sokolská nebo na Cigánově. Efekt je na první pohled zřetelný, chodci jsou pro řidiče výrazně lépe viditelní,“ konstatoval Michal Zlámal z odboru realizace investičních akcí magistrátu.

Pro letošní rok vybraných 16 přechodů tvoří pouze první etapu projektu, ten bude v příštích letech pokračovat. „Letos jsme na něj vyčlenili až půldruhého milionu korun. Se zahájením realizace začneme v srpnu,“ dodal Kadeřábek.

Ve Zlíně je celkem více než 240 přechodů. O tom, že pohyb po nich může být velmi nebezpečnou záležitostí, svědčí statistika dopravních nehod na přechodu v ulici Dlouhá v centru města, který byl k 15. prosinci loňského roku zrušen. V roce 2011 zde došlo k šesti nehodám, při kterých bylo zraněno pět chodců. Smutný rekord drží rok 2006, kdy se zde odehrálo 15 nehod, ve třech případech byli zraněni chodci.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x