ČSÚ: Z potravin ve Zlínském kraji nejvíce zdražily brambory, zlevnila naopak rajčata

ZLÍN - Obchodníci na Zlínsku zdražili během uplynulých čtyř týdnů především brambory, nejvýrazněji naopak klesla cena rajčat. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ), které zveřejnil v pátek.

V kraji mezi 15. květnem a 12. červnem zdražilo 13 z 26 sledovaných potravin, 11 jich naopak zlevnilo, cena chleba a bílého pečiva se nezměnila.

Nejvýraznější zdražení statistici na Zlínsku zaznamenali u brambor, a to o 75,03 procenta na 17,13 Kč/kg. Dále zdražily například eidam, bílé víno, pomeranče, jablka, papriky či mrkve.

Nejvíce šla s cenou dolů rajčata, a to o 12,47 procenta. Kilogram stojí průměrně 28,09 Kč. Obchodníci upravili směrem dolů například i ceny mléka, jogurtu, minerální vody nebo banánů.

Za poslední čtyři týdny obchodníci v České republice nejvýrazněji zlevnili banány (-19,01 %). Kilogram se dá aktuálně pořídit v průměru za 27,90 Kč. Opačný cenový pohyb zaznamenali statistici především u brambor (+ 59,62 %, 17 Kč/kg). Obchodníci však zdražili například i mrkev či papriky.

V jednotlivých krajích se spotřebitelské ceny zjišťují u malého souboru prodejen. Uváděné ceny mají orientační charakter.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x