Vedení Otrokovic nechce zvyšovat daň z nemovitosti

OTROKOVICE - Zástupci koaličních stran v Otrokovicích se shodli na tom, že nechtějí zvyšovat daň z nemovitosti. Informovala mluvčí otrokovické radnice Lenka Krupková.

Obec má zákonnou možnost výběru daně z nemovitostí ovlivnit, jednak stanovením koeficientů, které následně vstupují do výpočtu daně z nemovitostí, případně stanovením osvobození od daně z nemovitostí za podmínek daných zákonem. Protože případná změna koeficientu je legislativně náročný proces, muselo by, v případě účinnosti od 1. ledna 2013, o jeho změně rozhodnout městské zastupitelstvo již letos v červnu.

Přesto, že názor na problematiku nebyl jednotný, shodli se zástupci koaličních stran na postupu, který budou preferovat, tedy zachovat stávající výši. „Otrokovice patří k segmentu obcí a měst, kde je daňové zatížení malé. Místní koeficient máme stanoven ve výši 1 a podnikatelský 1,5, což nás řadí mezi obce s nejníže stanovenou daní z nemovitostí. Uvědomujeme si nelehkou situaci ve společnosti, kdy se stále více rodin potýká s finančními problémy. Také postavení zejména malých podnikatelů je ztíženo. Proto se koaliční uskupení rozhodlo jít cestou nezvyšování daně z nemovitosti,“ doplnil starosta města Otrokovice Jaroslav Budek (ČSSD).

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x