Před brněnským soudem se zpovídá z podplacení zlínský politik Janečka

BRNO - Městský soud v Brně v úterý zahájil proces se zlínským zastupitelem Martinem Janečkou (za ČSSD), který se měl pokusit prostřednictvím svého právníka uplatit insolvenčního správě věřitelské firmy. Spolu s ním se z podplacení zpovídají také Radek Dvořák a Dalibor Kučera.

Hlavní líčení se koná za účasti všech tří obžalovaných. Ti shodně vypověděli, že se trestný čin nestal a obžaloba se nezakládá na pravdě. „Obžaloba je smyšlená a postavená na domněnkách,“ uvedl Janečka.

Bývalý náměstek zlínské primátorky Janečka se dostal na lavici obžalovaných kvůli loňskému případu, kdy policie zadržela právníka jeho firmy Square Transaction Dvořáka ve chvíli, kdy měl předat úplatek insolvenčnímu správci firmy Arching Group Petru Dokládalovi. Ten vymáhal po Janečkově firmě dlužnou částku ve výši 30 milionů korun. Za úplatek 750 tisíc korun měl správce dluh snížit na pouhých šest milionů korun.

Správce se obrátil na policii. Z vyšetřování vyplynulo, že Dvořák měl jednat na pokyn svých zaměstnavatelů, a to Janečky jako předsedy představenstva a místopředsedy představenstva Kučery, jenž zároveň zastává pozici místopředsedy Fotbalové asociace České republiky.

Kauza vyplula na povrch loni na podzim. Janečka poté pozastavil členství v ČSSD, výzvu na odstoupení ze zastupitelstva však odmítl.

Za podplácení hrozí trojici až šestileté vězení.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x