Primátor Zlína: Odsouzení zastupitele Janečky poškozuje dobré jméno města

ZLÍN - Zástupci zlínských koaličních stran TOP 09/STAN a hnutí M.O.R. ve středu reagovali na nepravomocné odsouzení zastupitele Martina Janečky (zvolený za ČSSD) za podplacení. Jak řekl primátor Zlína Miroslav Adámek (TOP 09/STAN), poškozuje to dobré jméno města i zastupitelstva.

Členem zastupitelstva je člověk, kterého nezávislý soud uznal vinným v korupční kauze. Pan Janečka až dosud tvrdil, že se ho tahle korupční kauza netýká. Že nebude nikdy trestán. Výsledek? Máme tady nepravomocné odsouzení. Několikrát jsme pana Janečku vyzývali k odstoupení ze zastupitelstva. Tentokrát ho vyzývat nebudeme. Apelujeme však na jeho soudnost,“ prohlásil jménem koalice TOP 09/STAN a hnutí M.O.R. primátor Adámek.

V souvislosti s informacemi, které zazněly během úterního projednávání korupční kauzy v budově Městského soudu v Brně – zejména o měsíčním příjmu ve výši 45 tisíc korun – se zároveň koalice TOP 09/STAN a hnutí M.O.R. rozhodla Martina Janečku vyzvat, aby předložil veřejnosti a zastupitelstvu svá majetková přiznání z doby před vstupem do komunální politiky a nynější majetková přiznání.

Zajímalo by nás, kde vzal peníze na drahá auta, ve kterých jezdí, na luxusní dům obrovské hodnoty a podobně, když přiznává jen takový příjem, jaký uvedl u soudu. Představitelé TOP 09/STAN a hnutí M.O.R. o svých majetkových poměrech informovali hned při nástupu do funkcí ve vedení města. Jsou tak schopni veřejnosti doložit, jaký majetek měli před nástupem do komunální politiky a jaký získali během svého působení na radnici,“ podotkl náměstek zlínského primátora Ondřej Běták (TOP 09/STAN).

Podle druhého náměstka primátora Aleše Dufka (TOP 09/STAN) je nepravomocné odsouzení Martina Janečky komplikací nejen pro město. „Je to problém nejen pro město, ale primárně pro ČSSD, která by se s touto skutečností měla nyní nějak srovnat,“ reagoval Dufek.

Za podplácení uložil brněnský soud v úterý Martinu Janečkovi dvouleté vězení podmínečně odložené na tři roky. Podmínku dostali také advokát jeho firmy Radek Dvořák a místopředseda společnosti Dalibor Kučera.

Dvořák podle soudce po předchozí domluvě s Janečkou a Kučerou nabídl insolvenčnímu správci Petru Dokládalovi 750 tisíc korun jako úplatek. Kauza se rozjela v loňském roce na podzim, kdy policie zadržela právníka Janečkovy firmy Square Transaction Dvořáka ve chvíli, kdy měl předat úplatek insolvenčnímu správci firmy Arching Group Petru Dokládalovi. Ten vymáhal po Janečkově firmě dlužnou částku ve výši 30 milionů korun. Za úplatek 750 tisíc korun měl správce dluh snížit na pouhých šest milionů korun.

Janečka kromě trestu musí zaplatit 400 tisíc korun a nesmí čtyři roky vykonávat funkci statutárního orgánu v obchodní společnosti a družstvu. Stejnou částku soud uložil také Dvořákovi, který také odešel od soudu s dvouletým odnětím svobody podmínečně odloženým na tři roky. Kučera dostal trest mírnější. Vězení v podobě 20 měsíců mu soud odložil na dva a půl roku. Zadal mu zaplatit 300 tisíc korun a funkci statutárního orgánu v obchodní společnosti a družstvu nesmí zastávat tři roky.

Všichni tři obžalovaní se na místě odvolali. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x