Provodov se chystá na oslavy 600 let od první písemné zmínky

Teď ještě relativní poklid. Ale pod pokličkou už už i trocha napětí. Jak všechno dopadne? Oslavy 600 let od první písemné zmínky v Provodově určitě nepodcenili. Zapojí se do nich prakticky celá obec se svými 770 obyvateli.

Mladý starosta Marek Prachař má početný štáb spolupracovníků. Nejen v čase vrcholících oslav akce konané ve dnech 6 – 8. července na ně musí být spoleh. Pomáhají hasiči, myslivci, sportovci, muzikanti, školáci i divadelníci.

Už tahle škála napovídá, že se bude konat pořádná sláva…

To každopádně, tak hezky kulaté výročí je pobídkou, aby se předvedli všichni, kteří mají Provodov rádi a něco umějí. Návštěvníci i místní se o víkendu, který navazuje na dny volna o státních svátcích, mohou těšit třeba na hudební skupiny od rocku až po dechovku.

Ale tohle je, pane starosto, pro místní jen pasivní zábava a pokud vím, zdejší lidé umějí bavit taky sami sebe ještě jiným způsobem…

Stoprocentně, proto třeba vystoupí zdejší divadelní soubor, folkloristé, výstavy a ukázky své činnosti chystají myslivci, hasiči i sportovci.

Sportovci, tedy fotbalisté, koho si pozvou ke slavnostnímu měření sil?

Přijede tým populárních herců a bavičů, sestava se ještě upřesňuje, věřím, že to na našem pěkném hřišti nebudou mít lehké. (úsměv)

Provodovem projde určitě také historie, jak to bude vypadat?

Do obce zavítá družina s původními držiteli hradu Starého Světlova a předá vedení obce pamětní glejt, kde je poprvé obec právě v roce 1412 zmíněna.

Pane starosto, přes shon příprav vypadáte hodně spokojeně, anebo má celá věc svůj háček?

Oslavy určitě háček nemají, tam jde jen o pěkné počasí, ale štve nás, že je stále blíže uskutečnění rozhodnutí o vybudování obřích stožárů vedení velmi vysokého napětí třeba v těsné blízskosti poutního místa Malenisko. Problém s tím mají i v okolních obcích, devastovalo by to ráz krajiny, která je tu, aniž si to někdy uvědomujeme, nádherná. Myslím, že existuje řada jiných variant, jak vést vedení na trase Slušovice-Slavičín. Příroda by nám tohle nikdy neodpustila. A budeme za ni bojovat.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x