Starosta Valašského Meziříčí požádal podnikatele o pomoc, a to kvůli konci firmy Schott

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Vedení města Valašské Meziříčí má obavy z rapidního nárůstu nezaměstnanosti v regionu kvůli firmě Schott Solar, která ukončila v České republice činnost. Starosta města Jiří Částečka (ODS) se proto obrátil na podnikatele s žádostí o pomoc, řekla mluvčí úřadu Renata Votrubová.

Starosta města apeluje na firmy, aby společně pomohly řešit kritickou situaci, která nastala v důsledku ukončení výroby fotovoltaických modulů společnosti Schott Solar CR. Ta dne 29. června oznámila ukončení své činnosti. Společnost Schott Solar byla nejenom největším tuzemským výrobcem solární techniky, ale i jedním ze dvou největších zaměstnavatelů ve Valašském Meziříčí.

Ukončení provozu firmy se bezprostředně dotkne 497 zaměstnanců, nepřímo dalších téměř 1200 lidí na nich finančně závislých. „Zátěží pro město může být nárůst dlouhodobé nezaměstnanosti, která se pohybovala na hranici osmi procent a může se nyní zvýšit až o necelé dvě procenta. Najít odpovídající zaměstnání v regionu je i tak velmi obtížné. V souvislosti s tím město očekává prohloubení stávajících sociálních problémů,“ konstatoval Částečka.

Rozměr a dopad situace donutil vedení města k operativním krokům. „Firma Schott Solar patřila s necelými pěti sty zaměstnanci k největším místním zaměstnavatelům a ukončení její činnosti může pro město a přilehlý region znamenat fatální důsledky. Se samotnou společností jsme jako město nikdy neměli sebemenší problémy a za její pád může celosvětová globální situace. Za danými zaměstnanci však musíme vidět i jejich rodiny, kterých se situace negativně dotkne. O finančním zatížení v sociální oblasti nemluvě. Nejrelevantnějším řešením může být zejména nabídka zaměstnání, “ prohlásil směrem k regionálním podnikatelům Jiří Částečka.

Starosta tak vyzval všechny zaměstnavatele v regionu, aby nabídli dlouhodobé či krátkodobé alternativní zaměstnání nebo se jinak zapojili k řešení problému. Největší očekávání se klade na velké zaměstnavatele a tradiční domácí firmy.

Tímto si dovoluji zástupce všech zaměstnavatelů pozvat na mimořádné setkání, které se bude konat ve středu 11. července v 8.30 hodin ve velké zasedací místnosti radnice. Budeme zde projednávat aktuální informace a hledat společné řešení a stanoviska,“ konstatoval Částečka.

Problém však podle starosty není zdaleka pouze problémem města Valašské Meziříčí, ale negativně zasáhne celý region. Zejména tři největší města – Valašské Meziříčí, Rožnov pod Radhoštěm a Vsetín. „Ukončení výrobní činnosti společnosti Schott Solar vnímám jako významný globální problém, který zasáhne i naše město. Jako starostka města se přikláním k výzvě starosty Jiřího Částečky a chci oslovit rožnovské firmy, aby pomohly s řešením problému a nabídly alternativní zaměstnání,“ přidala se ke svému valašskomeziříčskému kolegovi starostka Rožnova pod Radhoštěm Markéta Blinková (ODS).

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x