Po hodech bývá půst. Bude to platit i u slivovice?

Loni touto dobou chodili pěstitelé švestek alias milovníci slivovice kolem obsypaných stromů s nábožnou úctou. A dočkali se. Úroda předčila všechna očekávání a zařadila se k historicky nejlepším. Teď je, ale, zdá se, všechno jinak.

Loňské září a kus října jsem strávil v podřepu a pokleku, říkal jsem tomu tmavomodrý svět, sbírala celá početná rodina a nemělo to konce, trnek se urodilo tolik, že jsem to za sedm desítek let života ještě neviděl,“ vrací se do začátku podzimu 2011 Jiří Novák ze Stupavy. „Však to taky bylo znát na přelomu roku v pálenici, pomalu mi nestačily demižóny, ale kdeže loňský tmavomodrý svět je,“ dívá se Novák se znepokojením na stromy, kde jsou rostoucí dosud zelené plody spíše vzácností.

Nováka stejně jako tisíce dalších pozlobili opoždění ledoví muži, květenství nenabralo sílu a výsledkem je úroda, která asi nepotěší. „Odhaduji to tak na desetinu loňského stavu, to bude spíš na povidla a švestkové koláče, nevím, zda vůbec založím kvas,“ stýská si. Smutek ale není na místě, loňské zásoby jsou dosud bohaté.

To potvrzuje i Moroslava Krumpolcová ze Zlína-Štípy. „Úroda bude rozhodně podstatně menší, ale na druhé straně, když sejdu do sklepa, pomalu ještě zakopávám o litrovky výborné pálenky z loňska,“ neztrácí dobrou náladu. Ale bez slivovice bude podle ní smutno. „Je to takový kolorit, pálení k našemu kraji prostě patří, je to více mužská záležitost, ale já třeba používám slivovici s medem proti nachlazení, pomůže i při bolestech kloubů,“ vysvětluje univerzální použití valašského léku.

Petr Slovák z Želechovic nad Dřevnicí nevidí vše jen černě. „Je to hodně místní, u nás je to opravdu špatné, nemám ani trnku, to jsem ještě nezažil, kousek dál na Hvozdné je to stejné, ale znám i místa nedaleko dosud, kde se zdá, že bude úroda, řekněme, průměrná.

Každopádně bude nová sezóna v pálenicích kratší než v loňském a letošním roce, kdy se končilo až březnu. Ale začátek se ošidit nedá. Už v srpnu odplombují celníci kotle a začne pálení letních kvasů. Na řadu přijdou letní jablka, ale také speciality, višně, třešně, rybíz, špendlíky a meruňky.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x