Obyvatelé Zlína vyšší daň z nemovitosti platit nebudou

ZLÍN - Obyvatelé Zlína nebudou platit vyšší daň z nemovitosti než doposud. Ve středu to uvedl mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Vedení radnice ponechá koeficienty na stávající úrovni, přestože se město zejména v loňském roce potýkalo se značným poklesem daňových příjmů. Své rozhodnutí vysvětlilo tak, že nehodlá ještě více zvyšovat daňové zatížení obyvatel Zlína.

Pokud bychom zákonné koeficienty pro dané části obce zvýšili, narostl by příjem města o desítky milionů korun ročně. Jenže byly by to peníze přímo z kapes obyvatel Zlína, řada z nich se přitom už nyní potýká s existenčními potížemi. Proto touto cestou jít nechceme. Budeme pokračovat v důsledném hledání úspor na straně výdajů,“ oznámil primátor města Miroslav Adámek (TOP 09/STAN).

Současná pravidla pro výpočet daně z nemovitosti platí beze změny od počátku ledna 2010. Tehdy byly sazby daně z pozemku a staveb zvýšeny na dvojnásobek. V loňském roce činil příjem daně z nemovitosti u města Zlína 45,9 milionu korun.

Nejnižší koeficient 2 platí pro katastrální území Lhotka u Zlína, Salaš u Zlína, Klečůvka, Lužkovice, Velíková, Kudlov, Štípa, Kostelec u Zlína, Mladcová, Jaroslavice u Zlína a Příluky u Zlína. V Malenovicích u Zlína, Prštném a Loukách nad Dřevnicí to je koeficient 2,5, střed Zlína je zatížen koeficientem 4,5. „Místní koeficient může obec stanovit obecně závaznou vyhláškou až na výši 5. Ten zatím město Zlín neuplatňuje,“ doplnil Vladimír Chudárek, vedoucí odboru ekonomiky a majetku magistrátu.

K úvahám o případném navýšení daně z nemovitosti vedla představitele radnice skutečnost, že v loňském roce došlo k výpadku plánovaných daňových příjmů v objemu asi 50 milionů korun. Vyšší daň z příjmu by tak mohla případné další výpadky tohoto typu alespoň částečně pokrýt. „Kombinací, které zákon umožňuje, je více. Například v případě zavedení jednotného základního koeficientu 4,5 bez ohledu na místní části by se zvýšilo daňové zatížení poplatníků asi o 20 milionů korun. Pokud by se zachovaly stávající koeficienty podle místních částí a uplatnil by se další, místní koeficient 2 na celém území obce, daňové zatížení poplatníků by se zdvojnásobilo,“ popsal některé z možností Chudárek.

Případné možnosti navýšení daně z nemovitosti projednávala finanční a ekonomické komise města a také finanční výbor, což jsou poradní orgány vedení radnice. „Společně jsme se shodli na tom, že v tuto chvíli by bylo vůči obyvatelům Zlína nefér daň z nemovitosti zvyšovat. I proto, že budou zřejmě čelit dalšímu zvýšení DPH, ke kterému se pravděpodobně chystá stát. Daň z nemovitosti proto zůstane ve Zlíně i v roce 2013 na současné úrovni,“ uzavřel Adámek.

Rozhodnutí nezvyšovat daň z nemovitosti je v posledních měsících další dobrou zprávou pro obyvatele Zlína. V červnu vedení města oznámilo, že se mu prostřednictvím společnosti Vodovody a kanalizace Zlín podařilo zmrazit ceny vody na současné úrovni. V příštích letech se proto bude zvyšovat maximálně o DPH, pokud ho stát navýší.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x