Databáze zdravotního stavu zlínských stromů se rozrostla o více než tři tisíce stromů

ZLÍN - Databáze zdravotního stavu zlínských stromů - Stromy pod kontrolou – se rozrostla o dalších 3 516 dřevin. Ve středu to uvedl mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák.

Zájemci se tak můžou v současnosti dozvědět informace o více než deseti a půl tisících stromech, které rostou na území města. Vstoupit do databáze lze kliknutím na zelený banner Stromy pod kontrolou, který je umístěný vlevo na hlavní stránce městského webu www.zlin.eu. Po zadání klíčového slova Zlín se objeví fotografická mapa s červenými kolečky, které po rozkliknutí ukáží údaje o konkrétním stromu či stromech.

Nově zmapované dřeviny se nacházejí v lokalitách Jižní Svahy – Slunečná, Malenovice – sídliště, Podhoří – sídliště, Obeciny I –XIX a Padělky – sídliště. Hodnocení vypracovala odborná firma, se kterou radnice dlouhodobě spolupracuje. „Z hodnocení vyplynul zdravotní stav, vitalita a provozní bezpečnost dřevin. Nevyhovující stromy byly doporučeny ke kácení, celkem bude nutné postupně kvůli špatnému stavu pokácet v popsaných lokalitách 269 kusů dřevin,“ konstatovala Věra Jašková, která za odbor městské zeleně portál aktualizuje.

Unikátní projekt Stromy pod kontrolou zlínská radnice zpřístupnila veřejnosti letos v březnu. V konečné fázi by v něm měli obyvatelé města nalézt informace o každém z asi 100 tisíc stromů, které na území Zlína rostou. „Než zmapujeme všechny stromy, tak to bude ještě několik let trvat. Rozhodně je to ale náš cíl,“ dodal Ivo Divoký, vedoucí odboru městské zeleně magistrátu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x