Okresní sdružení České lékařské komory ve Zlíně: VZP diskriminuje pacienty Zlínského kraje

ZLÍN - Česká lékařská komora ve Zlíně odeslala řediteli VZP Pavlu Horákovi otevřený dopis, ve kterém mimo jiné žádá odvolání náměstkyně VZP Miloslavy Šlajsové a přehodnocení jejích dosavadních rozhodnutí. V pátek informoval předseda České lékařské komory ve Zlíně Lubomír Nečas.

Všeobecná zdravotní pojišťovna podle Nečase diskriminuje pacienty Zlínského kraje. „Odmítá proplácet Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně implantaci kardiostimulátorů všem indikovaným pacientům. Řadě pacientů přitom implantace kardiostimulátoru prodlouží život. Zařízení na podporu srdečního rytmu potřebují lidé, kterým nedostatečné funguje vlastní aktivita srdce,“ poznamenal Nečas.

VZP hradí implantaci kardiostimulátorů pro své pacienty v takzvaném balíčku úhrad. Tedy zaplatí nasmlouvaný počet implantací kardiostimulátorů té nemocnici, která je pacientům aplikuje. Pro pacienty Zlínského kraje jsou kardiostimulátory implantovány v kardiologickém centru v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně. „Tato nemocnice již několik let na tuto péči nedostává dostatek finančních prostředků od VZP. Aby vyhověla svým pacientům, musí je nemocnice hradit ze svých prostředků. V loňském roce to bylo kolem sedmi milionů korun. Pak je jasné, že se nemocnice dostává do nepříznivé finanční situace,“ konstatoval Nečas.

Zlínská krajská nemocnice opakovaně žádala o navýšení balíčku financí od VZP a dále žádala o doporučení, jak se má zachovat k pacientům, kteří kardiostimulátor potřebují, ale byl již vyčerpán finanční limit na jeho implantaci. VZP svým dopisem z 11. června sdělila, že s navýšením finančních prostředků nesouhlasí. A dále sděluje nemocnici ve Zlíně, že mají lékaři další indikované pacienty odesílat k implantaci kardiostimulátorů do Fakultní nemocnice v Olomouci nebo Brně.

Tímto rozhodnutím VZP projevila aroganci vůči pacientům Zlínského kraje. Indikovaní pacienti s rizikem zástavy srdce se budou muset vozit sanitkou až stovku kilometrů do fakultních nemocnic přesto, že mají ve Zlínském kraji pracoviště, které tyto výkony rutinně provádí. Je to rozhodnutí neodborné a neekonomické, neboť zdravotní pojišťovně tím dále narostou náklady na přepravu těchto pacientů,“ uvedl Nečas. „Vzhledem k tomu, že se jedná o opakovaná špatná rozhodnutí náměstkyně VZP pro zdravotní péči Miloslavy Šlajsové, žádáme o její odvolání a přehodnocení jejich dosavadních rozhodnutí,“ dodal předseda zlínské České lékařské komory.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x