V centru Uherského Hradiště otevřeli opravený dům s nalezenou barokní studnou

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Představitelé uherskohradišťské radnice v úterý slavnostně otevřeli rekonstruovaný dům v Prostřední ulici, ve kterém byla při opravách objevena barokní studna ze 17. až 18. století. Řekl mluvčí města Jan Pášma.

Rekonstrukce domu, který je součástí památkové zóny města, byla zahájena počátkem prosince loňského roku. Náklady si vyžádaly celkem 12,3 milionu korun. Jedná se o třípodlažní dům s hodnotnou novorenesanční fasádou, která pochází z období historismu druhé poloviny 19. století. Po rekonstrukci disponuje dům komerčními prostory a k dispozici jsou i čtyři byty v patře.

V rámci rekonstrukce pracovníci provedli úpravy prvního patra, ve kterém jsou v současné době umístěny dva provozy, a to kavárna a cestovní kancelář. Ve druhém patře byly zrekonstruovány dva třípokojové byty. Ve třetím podlaží jsme postavili půdní vestavbu, kde se v současné době nachází dva nové komfortní třípokojové byty s kuchyňským koutem včetně samostatného vytápění, chlazení a sociálního zařízení,“ upřesnil místostarosta Uherské Hradiště Stanislav Blaha (ODS).

Do jednoho z bytů se vrací původní nájemce, další tři byty nabídlo město k pronájmu. „Výše nájmu, 90 korun na metr čtvereční a měsíc, odpovídá lokalitě, ve které se dům nachází, tedy památkové zóně města,“ doplnil místostarosta.

Rekonstrukci objektu zkomplikovaly konstrukce, které byly z velké části degradovány působením vlhkosti a neodbornými stavebními úpravami v minulosti. „Proto jsme museli provést statické zajištění nosných konstrukcí domu,“ doplnil Blaha.

V rámci prací získal dům novou fasádu, a to i na pavlači ve dvorní části. Při rekonstrukci dvora byla navíc nalezena a obnovena původní kamenná studna. Ta je metr široká a hluboká šest metrů. Stále do ní přitéká voda. Studna je ve velmi zachovalém stavu a stala se už také předmětem zkoumání archeologů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x