V uherskohradišťské místní části Jarošov hrozí podle policistů nárůst kriminality

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Uherskohradišťští strážníci i republikoví policisté mají obavy z růstu kriminality v uherskohradišťské místní části Jarošov, a to v souvislosti se snahou o odtržení Jarošova od města. V pondělí o tom informoval mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

Několik lidí z Jarošova vyvolalo referendum o odtržení od města. Jarošov by tak přišel o městskou policii a mohly by nastat problémy s udržováním pořádku a bezpečnosti v obci, zejména na místním velkém sídlišti.

V současné době v Jarošově hlídkují strážníci městské policie, kteří tam stráví minimálně tři hodiny denně. Měsíčně vyřizuje městská policie průměrně 30 žádostí obyvatel Jarošova. „Domnívám se, že případné odtržení městské části Jarošova by mohlo mít za následek nárůst trestné činnosti a jiného protiprávního jednání, například rušení nočního klidu, projevy vandalismu, odchyt toulavých zvířat a podobně,“ řekl Vlastimil Pauřík, velitel Městské policie Uherské Hradiště.

Podobný názor zastává i republiková policie. „Dle své dlouholeté policejní praxe jsem přesvědčen, že udržení bezpečnosti a veřejného pořádku je přímo úměrné nasazení policistů v ulicích,“ konstatoval Bronislav Šabršula, vedoucí územního odboru Policie ČR v Uherském Hradišti. „Pokud se strážníci či policisté budou v lokalitě méně vyskytovat, může opravdu dojít k nárůstu trestných činů i přestupků,“ doplnil Šabršula.

Starosta města Uherské Hradiště Květoslav Tichavský (ODS) je přesvědčen, že přípravný výbor, který usiluje o odtržení Jarošova, otázku bezpečnosti a veřejného pořádku podceňuje. „O problematice mají patrně jen mlhavou představu, která neodpovídá realitě,“ soudí starosta.

Přípravný výbor ve svém informačním materiálu pro obyvatele Jarošova uvedl, že ze zákona není obec povinna zřizovat nebo smluvně zabezpečovat obecní policii. „Pokud bude vznesen adekvátní požadavek na udržení pořádku, lze uzavřít smlouvu o vzájemné spolupráci s Policií ČR,“ napsal přípravný výbor v informačním materiálu. Že by státní policie v Jarošově zajišťovala hlídkovou činnost nebo jinak nadstandardně působila je však téměř vyloučené. Naopak, svou činnost bude muset soustředit kvůli snižování počtů policistů jen na nejdůležitější věci. „V současné době je policie nucena ke snižování početních stavů, takže budeme muset výkon služby směřovat do těch nejožehavějších lokalit. S žádným nadstandardním nasazením policejních sil a prostředků kvůli současné situaci není možné v Jarošově počítat,“ poznamenal Šabršula.

Nikdo z výboru pro odtržení policii podle Šabršuly zatím nekontaktoval, ani jej nepožádal o odborné vyjádření či statistické ukazatele bezpečnostní situace v Jarošově. Jarošov je navíc netypický tím, že většina obyvatel žije na sídlišti. Obecně sídlištní celky přitahují více problémů s mládeží, vandalismem a podobně. Dlouhodobé průzkumy i statistiky prokazují, že v lokalitách typu sídliště se koncentrují nežádoucí jevy a dochází ke zvýšení počtu drobných i závažnějších trestných činů. Mezi nejčastější přestupky a trestné činy patří vykrádání aut, napadení v okolí bydliště či napadení v prostorách domu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x