V Břestku na Uherskohradišťsku startuje mezinárodní festival balonového létání

BŘESTEK - V Břestku na Uherskohradišťsku začne ve středu pětidenní mezinárodní festival balonového létání nazvaný Lety bez hranic. Za organizátory to řekla Monika Karásková.

Akci pořádá tým Balon Centra v Břestku, které se pravidelně snaží o popularizaci dosud netradičního sportovního odvětví balonového létání. Festival potrvá do neděle a jeho součástí bude i Kemp pro mládež, doprovázený bohatým programem pro veřejnost a děti z dětských domovů.

Pětidenní mládežnický kemp pro 16 zájemců o balonové létání z České republiky a osm ze Slovenska během prvních čtyř dnů nejprve účastníky proškolí v oblasti teoretických znalostí (meteorologie, skladba balonů, obecné informace), poté bude následovat praktický výcvik létání. Na čtvrtek je za účasti závodníků i zájemců z řad veřejnosti a médií plánovaný přelet z České republiky na Slovensko.

Po celou dobu výcviku budou mládeži k dispozici piloti, instruktoři i členové technického zázemí. „Od výcviku mladých pilotů si slibujeme vysokou úroveň, pro účastníky kempu máme připravených 12 horkovzdušných balonů a dostatečné množství plynu pro jejich pohon,“ konstatoval jednatel a majitel Balon Centra Libor Staňa.

Na přípravě a organizaci festivalu se podílí občanské sdružení Balon Klub Aerotechnik, obec Břestek a slovenská obec Selec.

O účast na doprovodném programu festivalu projevila zájem stovka dětí ze třech českých dětských domovů z Uherského Ostrohu, Zlína a Kroměříže a 40 dětí ze slovenského dětského domova v Trenčíně. Na malé návštěvníky čeká mnoho her a soutěží, v případě příznivého počasí i ukázkové lety na upoutaném horkovzdušném balonu.

Očekáváme kolem 1 800 návštěvníků z Česka a Slovenska. Pro jejich pohodlí jsme zajistili odstavné parkoviště v dostatečné kapacitě a vláček Kovosteelu, který bude pendlovat mezi parkovištěm a Břestkem. Všechny věkové kategorie od miminek po seniory najdou vhodné zázemí a pohoštění v penzionu Srub přímo v místě konání,“ dodala tisková mluvčí Balon Centra Břestek Věra Nechalová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x