Fedo Zlín. Jako málokde i přehlídka krásy mažoretek

Nemusíte být zrovna odborníky na dechovou hudbu či folklor, a přece si na 16. ročníku FEDA, tedy  mezinárodním festivalu dechových a folklorních souborů ve Zlíně, budete libovat. Důvod? Mimo jiné četná účast souborů, které sebou vezou sličné mažoretky.

Nejdříve se ve čtvrtek ukázaly na zahájení festivalu zlínské. Malé i dospělé předvedly um, šarm i ladnost dívčích pohybů. „Paráda,“ libovali si unisono hetjman Zlínského kraje Stanislav Mišák a primátor Zlína Miroslav Adámek, za nimiž přišly před radnici sličné dívky na společné foto.

Ředitel festivalu Ivan Šoukal pro ně i stovky diváků měl až do neděle mnohá lákadla. „Na rozdíl od minulých ročníků sebou prakticky všechny dechové orchestry sebou přivezou krásné mažoretky. Třeba sobotní dopolední průvod městem tak slibuje podívanou, na kterou se nezapomíná,“ vypočítává ředitel.

Novinkou budou i představení sobourů v takzvaně velkokapelovém obsazení hrající moderní muziku. Účinkujících bude více než sedm stovek, třešničkou na barevném dortu pak podle Šoukala indonéský folklorní soubor z Jakarty. Anebo německá dechovka v typických tamních krojích.

Na své si přijde každý, do neděle by měl Zlín dát najevo, že svým jedinečným festivalem žije, co na tom,. že má různorodou konkurenci u sousedů ve Vizovicích a Liptálu. Už čtvrteční večerní program přitáhl nezvykle mnoho diváků, vstupné se neplatilo.

Zlínský festival má i jiné specifikum hodné pozornosti a ocenění. Připravují jej totiž s podporou magistrátu, kraje i ministerstva kultury dobrovolníci, členové Velkého dechového orchestru a Bartošova souboru.

Fotogalerie

run_function(‚id‘,’41‘,’14108′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚467‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚14108‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’41‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x