Ve Valašském Meziříčí zahájí provoz alternativní mateřská školka

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Ve Valašském Meziříčí zahájí s novým školním rokem svůj provoz celodenní alternativní mateřská škola Kamínek. Jak informovala mluvčí města Renata Votrubová, školka se bude řídit Montessori programem.

Kamínek je určený dětem od dvou do šesti let a sídlit bude v bývalé škole v Podlesí. Ve všední dny od 6.30 do 17 hodin zde poskytnou tři kvalifikované lektorky výchovné zázemí 20 dětem, z toho čtyřem se speciálními vzdělávacími potřebami. Navazují na práci stejnojmenného rodinného vzdělávacího centra, ale v nových prostorách s velkou zahradou a blízkým lesem.

Cílem projektu vzdělávání ve školce Kamínek Valašské Meziříčí je popularizace výchovné metody Marie Montessori, která respektuje osobnost a individuální potřeby dítěte, přičemž ho vede k zodpovědnosti za sebe i okolí. Aktivním rodičům, prarodičům i dalším zájemcům v Kamínku slouží odpolední poradenský klub a jsou pro ně připraveny vzdělávací semináře zdarma. Rodiče také s dětmi zpočátku pobývají ve školce ráno, aby si zvykly na nové prostředí.

Montessori programy jsou rozděleny do okruhů – praktický život, smyslová výchova, kosmická výchova, matematika a český jazyk. Rozvíjejí matematické představy, poznávání světa, hrubou a jemnou motoriku, sebeobslužné návyky. Zahrnují výtvarnou, hudební, jazykovou výchovu a časté pobyty na zahradě. Hodně se využívají pomůcky pedagogiky Montessori, jako například dotykové destičky, devítkový podnos, hra na banku nebo obrázky vývojových řad.

Zatím není Kamínek zařazen do sítě státních mateřských škol a chod zařízení je proto financován z příspěvků rodičů, sponzorských darů, realizovaných projektů a grantů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x