Rekonstrukce hlavní budovy valašskomeziříčské hvězdárny skončila

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Oprava hlavní budovy Hvězdárny Valašské Meziříčí je u konce a objekt tak začal znovu sloužit veřejnosti. Sdělila mluvčí valašskomeziříčské radnice Renata Votrubová.

Hlavní budova hvězdárny byla v havarijním stavu a rekonstrukce začala po více než roční přípravě letos v červnu. Jedná se o památkově chráněný objekt, takže veškeré práce museli odsouhlasit i památkáři. „Budova začala veřejnosti sloužit v říjnu 1955 a od té doby prošla jen dílčími úpravami a opravami, z nichž největší zaměřená na kompletní výměnu elektroinstalace se uskutečnila v roce 2006. Až letos se tak dostalo i na budovu samotnou,“ podotkla Votrubová.

Rekonstrukce se týkala výměny prosklených ploch ve vstupní hale hvězdárny, výměny vstupních dveří včetně doplnění druhých dveří za vzniku zádveří tak, jak to bylo původně. Ostění velkých prosklených ploch bylo zatepleno, aby se zamezilo nežádoucímu promrzání. Na výměnu byla použita speciální tepelně-izolační skla, která při relativně malé tloušťce poskytují nadstandardní tepelný odpor.

Významné rekonstrukční práce se týkaly také střešního pláště budovy i její nástavby s přednáškovým sálem. Významnou změnou k lepšímu bylo zateplení nástavby přednáškového sálu speciálními vakuovými izolačními deskami a kompletně nové omítky na nástavbě.

Novou tepelně-izolační i hydroizolační vrstvu dostala zelená střecha hlavní budovy, která je porostlá rostlinami tak, aby stavební konstrukce co nejméně ovlivňovaly astronomická pozorování. Chybějící tepelně izolační vrstvu dostala i střecha nástavby nad přednáškovým sálem, včetně nové skladby střešního pláště a střešní krytiny. „Dále byly na mnoha konstrukcích pečlivě řešeny detaily, místa dotyku několika konstrukcí, kritická místa a podobně tak, aby byly problémy a vady odstraněny. To se týkalo také vpustí dešťové vody a jejich svodů. Významnou vizuální změnou byla oprava omítek jižní fasády objektu a malých kopulí,“ doplnila Votrubová.

Celkový rozpočet investiční akce, která byla financována výhradně z rozpočtu Zlínského kraje a investičního fondu organizace, činil 3,58 milionu korun, z toho 3,18 milionu korun byla investiční dotace z rozpočtu Zlínského kraje. Konečný účet za první etapu rekonstrukce nakonec činil 3,23 milionu korun. Uspořené prostředky ve výši 350 tisíc korun využil Zlínský kraj na svých jiných investičních akcích.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x