Volby skončily, teď jde o krajskou koalici

Volby skončily, do Senátu zamíří ze Zlínského kraje křesťanský demokrat Jiří Čunek (obhájil svůj mandát) a nezávislý Tomio Okamura. Ten zdolal sociálního demokrata Stanislava Mišáka a hned oznámil svoji kandidaturu na Hrad. V politice se nedá vyloučit nic. Ovšem, zatímco není problém vykonávat funkci ve vedení kraje a zároveň být senátorem, tak rozhodně nelze být prezidentem a senátorem současně..

V případě Tomia Okamury bychom tak mohli být svědky nejkratšího senátorského mandátu, pochopitelně pokud by raketově uspěl v rychle se blížících prezidentských volbách. Úspěch v senátních volbách jistě dodal chuť…

Ani první povolební prohlášení nebyla nezajímavá: „Budu iniciovat uzákonění majetkových přiznání. I zpětně, od dvaceti milionů výše. Ať zloději prokážou, kde k takovým majetkům přišli,“ vyprávěl Okamura v Napajedlech, kde má mladičkou přítelkyni.

Velký poražený Stanislav Mišák rozeslal novinářům sms zprávu, z níž mohl někdo dedukovat, že končí v krajské politice. „Ani náhodou,“ říká zdroj z jeho blízkého okolí. Práce pro kraj pokračuje, teď je čas vytvoření koalice.

Už  v pondělí se k jednání chystají zástupci lidovců a komunistů, dvojblok ČSSD a SPOZ se zdá být jednolitý. Teď jde o to, koho přizvou ke spolupráci. Jisté je jedno, vždycky najdou pro své rozhodnutí oponenty. Jde i o to, jak silnou opozici si na kraji vytvoří. Zatím bylo vedení kraje zvyklé na to, že právě opozice problémem nebyla.

Každopádně se rozhodnutí blíží, první jednání nového zastupitelstva kraje má svůj listopadový termín. Ještě předtím, než se zvolí nové vedení je ze zákona dáno, že je řídí nejstarší člen. A tím je podle výsledků voleb ve Zlínském kraji šestasedmdesátiletý František Čuba z kandidátky Strany práv občanů-Zemanovců. Řídil obří zemědělský celek, nyní alespoň dočasně vedení celého kraje.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’po-modules-photogallery‘,’14379′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚537‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚14379‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-photogallery‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x