Slivovice nechybí běžkařům ve Velkých Karlovicích. „Dokáže úplný zázrak, když mi docházejí síly, stačí malá štamprlka, chvíle oddechu a mám energii na další kilometry,“ říká Dagmar Belhová ze Zlína.
Slivovice je přímo rituální záležitostí, je povzbuzovadlem a oblíbeným nápojem třeba na křtech, svatbách i pohřbech.
Je příležitostí k přípitku, ale ne k míchání. „Tohle přímo podtrhuji, nikdy ji nemíchejte, vůbec ne s šumivými nápoji, to je cesta k problémům na druhý den. Slivovici pijte se slivovicí,“ směje se nestorka pálení této kořalky Stanislava Chalupová z Březnice u Zlína.
Mezi znalce patří nepochybně i ředitel Slováckého muzea v Uherském Hradišti Ivo Frolec. Ten stojí společně s přáteli i za vydáváním světově ojedinělého periodika.
Tím jsou Lihové noviny, zjevná parafráze i v grafickém provedení hlavičky na jeden celostátní deník. Obsah je ovšem hodně jiný. „Vracíme se k pozitivním případům předků, chceme osvětu a chceme upozornit, jak velkým fenoménem se slivovice, ale i její různé sestry z jiných druhů ovoce stávají,“ vysvětluje ředitel Frolec.