Otrokovice mají nový rozpočet, je přebytkový

OTROKOVICE - Otrokovičtí zastupitelé schválili rozpočet pro letošní rok, bude přebytkový. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí města Lenka Krupková.

V Otrokovicích tak po necelých dvou měsících skončilo rozpočtové provizorium. Nový městský rozpočet počítá s výší příjmů 309,734 milionu korun a výdajů v objemu 306,407 milionu korun. Přebytek ve výši 3,327 milionu korun bude sloužit ke snížení úvěrového zatížení města.

„Na sestavování rozpočtu mělo vliv hned několik faktorů, které ovlivňovaly příjmovou i výdajovou stránku. Byly to především nejasnosti v příjmu dotací roku 2012, které ovlivnily krajské volby, změna poskytovatele dotací na technologické centrum sloužící pro všechny obce s rozšířenou působností a nejasnosti okolo výše DPH,“ informoval starosta města Otrokovice Jaroslav Budek (ČSSD).

V rámci jednotlivých odvětví rozpočtu tak může doprava počítat s částkou 38,313 milionu korun. Z ní půjde 13,8 milionu korun na zajištění dopravní obslužnosti, 8,6 milionu korun na správu a opravy komunikací a 11,9 milionu korun na nové investice. Vzdělávání si vyžádá částku 49,057 milionu korun z toho 29,6 milionu korun půjde na provoz základních škol a mateřské školy zřizované městem. Tělovýchova a zájmová činnost počítá s částkou 19,3 milionu korun, 8,6 milionu korun připadne na dotace sportovním organizacím, zbytek na provoz a údržbu sportovišť ve vlastnictví města, jako je například Sportovní areál Baťov, Rekreační oblast Štěrkoviště, koupaliště či sportovní hala. Na sociální péči je vyčleněno 22,8 milionu korun, 12,8 milionu korun z této sumy tvoří výdaje na provoz Senioru Otorkovice.

Do ochrany životního prostředí půjde 25,9 milionu korun, z toho 21,6 milionu korun je určeno na nakládání s odpady a údržbu městské zeleně a bydlení. Komunální služby a územní rozvoj počítají s 24,894 miliony korun. Pro odvětví kultury je určeno 20,6 milionu korun. Tyto částky v sobě mají zahrnuty také investice v jednotlivých oblastech. V celkovém vyjádření je pro ně vyčleněno 48,5 milionu korun, což tvoří 15,8 procenta z celkových výdajů. „Se snižováním objemu finančních prostředků určených na investice jsme začali již v loňském roce, kdy byly ve výši 56 milionů korun. Letos je tato částka ještě nižší. Neznamená to ale, že bychom nechtěli Otrokovice rozvíjet. I nadále budeme usilovat o využívání dotačních fondů a za jejich přispění realizovat akce, které k rozvoji města pomohou. Předpokládáme, že bychom z cizích zdrojů mohli získat 15 milionů korun,“ upřesnil Budek.

Příjmy od státu z výnosu z daní a z dotací činí 262 milionů korun, z čehož je hrazen provoz úřadu pro výkon státní správy a samosprávy ve výši 82,2 milionu korun. Dalších 28,5 milionu korun přinesou nedaňové příjmy a 19,2 milionu korun kapitálové příjmy.

Čerpání úvěru k počátku letošního roku je ve výši 110 milionů korun, což je o 10 milionů méně než na začátku roku 2012. „Rozpočet na rok 2013 snižuje zadlužení města. Úvěrové zatížení bude sníženo minimálně o přebytek v hospodaření ve výši tři miliony korun. Pokud nedojde k nějaké nepředvídatelné události ve vývoji příjmové části rozpočtu, mohlo by nastat i vyšší snížení celkové výše čerpání úvěrů,“ uzavřel Budek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x