LYŽAŘSKÁ STŘEDISKA: V kraji panují ideální podmínky pro lyžaře i běžkaře

ZLÍNSKÝ KRAJ - Lyžařská střediska ve Zlínském kraji hlásí na víkend ideální lyžařské podmínky. Jak serveru Zlin.cz řekli jednotliví provozovatelé areálů, pojedou se dětské závody i oblíbené běžkařské klání Hostýnský Yetti.

Ve skiareálu Troják je na sjezdovkách asi 40 až 70 centimetrů sněhu, mimo sjezdovky leží sněhová pokrývka okolo 30 centimetrů sněhu. Sněhové podmínky přejí i běžkařům. V okolí mohou vyrazit na některou z 52 kilometrů běžeckých tras. Právě na Trojáku lze totiž nastoupit na Hostýnskou běžeckou magistrálu. Pouze částečně upravena je trasa Magistrála Hostýn – Lázy, Bukovina – Rusava Grapy, Holý vrch – Ráztoka, Klapínov – Kozlůvky, U tří kamenů – Hotel Říka a Tesák – Prašivý Buk.

V sobotu se také pojede čtvrtý ročník oblíbeného běžkařského závodu pro celou rodinu Hostýnský Yetti, start je na Hostýně od devíti do 9.30 hodin. Cílem bude skiareál Troják a méně zdatní běžkaři mohou začít závod na Tesáku. Startovné stojí pro všechny účastníky starší 15 let 100 korun.

V provozu je také nedaleký Tesák, kde je na sjezdovkách asi 70 centimetrů sněhu. V provozu bude o víkendu i devítisetmetrová Kyčera. Cvičná loučka bude fungovat v sobotu od devíti do 20 hodin a v neděli od devíti do 17 hodin. Kyčera bude v provozu po oba dny od devíti do 16 hodin. Na cvičné loučce je také vyhrazený bezplatný prostor pro sáňkování a bobování. Novinkou je možnost zapůjčit si lyžařské vybavení přímo na sjezdovce.

V Beskydech na Valašsku mohou lyžaři vyrazit například do skiareálu Karolinka. Na sjezdovce tu mají 50 centimetrů sněhu, mimo sjezdovky je asi 35 centimetrů sněhu. Večer si mohou lidé zalyžovat v pátek i v sobotu, a to od 17.30 do 20.30 hodin. V průběhu víkendu se tu navíc budou testovat lyže.

Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích nabídne během víkendu dětský lyžařský závod, testování lyží i speciální menu nazvané Hrátky s brambory.

Kromě vleků je v areálu v provozu také snowtubing a kluziště, novinkou je hlídání dětí. Na sjezdovkách leží 40 až 70 centimetrů sněhu, z toho 10 centimetrů tvoří nová pokrývka. Mimo sjezdovky je okolo 40 centimetrů sněhu, takže ideální podmínky panují také pro běžkaře.

„V  neděli 17. února se uskuteční další dětský lyžařský závod O pohár nejrychlejšího tygra na sjezdovce Horal. Začátek je ve 13 hodin. Závod je určen dětem do 12 let, jede se ve třech věkových kategoriích,“ doplnila mluvčí Resortu Valachy Martina Žáčková.

Velkokarlovický Ski areál Synot Kyčerka hlásí na sjezdovkách okolo 60 centimetrů sněhu. V provozu jsou všechny vleky, včetně dětského parku s pohyblivými koberci. V neděli se zde navíc pojede finále dětského Poháru Kyčerka 2013. Tento poslední závod čtvrtého ročníku pohárové série se uskuteční pod názvem O Pluskovjansků lyžu. Obří slalom na dětských sjezdovkách se jede ve třech kategoriích: Sněhuláci – nejmladší děti do šesti let, Eskymáci do devíti let a největší dvanáctileté děti mohou závodit v kategorii Sněženky a machři. Prvních dvou kol závodu se zúčastnila více než stovka dětí.

„V pátek a sobotu večer si zájemci mohou vychutnat také večerní lyžování. Ti, kteří zatouží také po jiných než lyžařských zážitcích, mohou využít možnosti vyjížďky sněžným vozem po okolí a hřebenech, podniknout pochod na sněžnicích nebo si dopřát vyhlídkovou vyjížďku desetimístnou sněžnou rolbou,“ doplnila mluvčí holdingu Synot Magda Pekařová.

Skvělé podmínky panují i na lyžařském svahu ve Zlíně. Na sjezdovce leží 80 až 100 centimetrů sněhu. Jen za poslední dva dny napadlo téměř 30 centimetrů prašanu a o lyžování je velký zájem. „Návštěvnost se za poslední dny mnohonásobně zvýšila, a to díky počasí, které nám dopřálo bohatou sněhovou nadílku. Díky tomu jsme také mohli konečně otevřít tolik oblíbený snowpark,“ řekl provozovatel areálu Michal Cepek.

Rozšířený snowpark je jednou z novinek letošního roku. Jeho součástí je bedna, lomená bedna, rainbow, C-bedna, rail, skok přes sud, big jump, small jump a plastová roura. Na kopci si přijdou na své zkušení snowboardisté, ale stejně tak se budou ve snowparku dobře cítit i začátečníci.

Pokud to počasí dovolí, bude brzy zprovozněna také snowtubingová dráha. V  provozu je velký vlek i oba dětské pásy. Areál je v provozu denně od devíti do 19 hodin, o víkendech se vleky rozjíždějí už v 8.30 hodin.

Lyžařské podmínky mají dobré také na Slovácku, například ve skiareálu Stupava leží na sjezdovkách metr sněhu, v okolí je kolem 20 centimetrů. V pátek jsou vleky v provozu do 21 hodin, o víkendu pak fungují v době od 8.30 do 20.30 hodin.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x