Zlínský filmový festival má novou programovou ředitelku

ZLÍN - Zlín Film Festival má novou programovou ředitelku, stala se jí bývalá vedoucí programového oddělení a dramaturgyně Markéta Pášmová. Za organizátory filmového festivalu to serveru Zlin.cz řekla Kateřina Buzková.

Jak už vedení festivalu loni na podzim oznámilo, nedošlo tak po Petru Kolihovi k obsazení pozice uměleckého ředitele, ale k celkové změně struktury v rámci programového oddělení i mimo něj.

Markéta Pášmová pochází z filmařské rodiny a pro zlínský filmový festival pracuje už několik let. Od roku 2004 zastávala pozici vedoucí programového oddělení a byla jedním z mála nejbližších spolupracovníků Petra Kolihy.

„Pozice programové ředitelky je pro mě výzva a radost zároveň. S Petrem Kolihou jsem pracovala 10 let a za tu dobu se člověk leccos naučí a pochopí. Navíc jsem sama máma, takže mám k dětské duši poměrně blízko. Samozřejmě mám se svým týmem nové plány, jistě ale nebudeme bořit fungující a prověřenou strukturu festivalu. Zákonitě však do výběru filmů vneseme něco nového, osobitého, promítne se tam možná i generační posun,“ prohlásila Markéta Pášmová.

Již od konce minulého roku pracuje na krocích, které podpoří stávající programovou strukturu festivalu v nových směrech, ale zároveň upevní jeho tradiční koncept. „Rádi bychom pevněji profilovali jednotlivé kategorie, uvedeme dvě zcela nové sekce, oživili jsme soutěžní kategorii studentských filmů. Festival se ale nebude rozrůstat rozsahově, nové sekce tak nahradí některé starší. Určitě se nebudeme dětskému světu vzdalovat, naopak vždy budu upřednostňovat filmy, které jsou pro děti, a nikoliv pouze o dětech,“ doplnila Pášmová.

Programová ředitelka zodpovídá za obsah filmového programu festivalu a je také jedním z dramaturgů aktivně se podílejících na výběru filmů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x