Města řeší problém s vítáním občánků a blahopřáním jubilantů

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Česká města řeší v poslední době problém, jak organizovat tradiční vítání občánků či blahopřání jubilantů, aby to nebylo v rozporu se zákonem. Jak serveru Zlin.cz sdělil mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross, hrozí, že akce budou zcela zrušeny.

Problémem se zabývá i rožnovská radnice. Vytváření seznamů pro vítání občánků a seznamů jubilantů zkomplikovala účinnost nové právní úpravy o základních registrech. Města nyní řeší, jak organizovat tyto tradiční akce, aniž by se dopustila porušení zákona. Vedení rožnovské radnice nyní připouští, že pokud se nenajde řešení, bude muset město s pořádáním akcí skončit.

Zákon o základních registrech začal platit loni v červenci. Jeho součástí je i registr obyvatel. Zákon zpřísnil využívání údajů evidence obyvatel, což v praxi znamená, že z důvodu ochrany osobních údajů nemůže radnice předávat příslušné komisi informace o tom, kdo se narodil nebo kdo slaví narozeniny. Ze Stanoviska k možnosti obcí využívat základní registr obyvatel, které obcím zaslalo Ministerstvo vnitra ČR, vyplývá, že vytváření seznamů pro vítání občánků i seznamů jubilantů je nad rámec právní úpravy.

„Hledáme řešení, protože město má velký zájem v obou těchto tradičních akcích pokračovat. U vítání občánků je jednou z možností řešení změna způsobu organizace akce, například vyhlášení termínu konání této akce a individuální přihlašování rodičů, kteří chtějí své děti takto slavnostně přivítat mezi Rožnovany. U seniorů ale toto řešení vnímáme jako komplikované. Je špatně, aby se jubilanti sami hlásili s tím, že mají narozeniny,“ poznamenala starostka Rožnova Markéta Blinková (ODS).

Radní města na svém posledním zasedání prozatím pozastavili předávání osobních blahopřání a dárků a zasílání osobních blahopřání jubilantům a uložili odboru kanceláře starostky připravit návrh nového organizačního zajištění akce vítání občánků v souladu s právními předpisy.

V Rožnově pod Radhoštěm se vítání občánků koná třikrát až čtyřikrát ročně, a to od roku 2006. Seniorů, kterým radnice blahopřeje ke kulatým a půlkulatým jubileům, je ročně je přibližně 490.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x