Na Valašsko míří vrchní český rabín Karol Efraim Sidon

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Do Valašského Meziříčí přijede v neděli vrchní český zemský rabín Karol Efraim Sidon. Jak serveru Zlin.cz řekla mluvčí města Renata Votrubová, nejvyšší představitel české židovské obce navštíví Valašskomeziříčsko oficiálně vůbec poprvé.

Sidon přijal pozvání radnice a Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém. V neděli totiž ve Valašském Meziříčí začíná devátý ročník série programů věnovaných Izraeli nazvaný Chaverut. Chaverut potrvá ve městě do pondělí 18. března.

„Nejvyšší duchovní představitel židovské obce v České republice do Valašského Meziříčí přijede kolem 14. hodiny. Sejde se s vedením radnice, prohlédne si město a v 15.30 hodin slavnostně zahájí nedělní program. Od 16 hodin bude mít v M-klubu přednášku na téma Rabbi Akiva,“ informoval místostarosta města Jiří Pernický (nez.).

Program zahájí v neděli v 15.30 hodin odpoledne v kavárně zámku Žerotínů vernisáž výstavy fotografií Libora Cabáka na téma Židovské synagogy Moravy a Slezska. V živém hudebním doprovodu se představí Zdena Pimková (violoncello) a Elen Kimlerová (klavír).

Karol Sidon, hebrejským jménem Efraim ben Alexander, (* 9. srpna 1942 v Praze) je vrchní zemský a pražský rabín, prozaik, dramatik, esejista, filmový scénarista, spisovatel, bývalý chartista a disident částečně židovského původu.

Po maturitě pracoval jako dělník a kulisák a vystudoval dramaturgii a scenáristiku na FAMU. Poté krátce pracoval v Československém rozhlase, do roku 1968 byl dramaturgem u Státního filmu ve studiu Jiřího Trnky. V roce 1968 byl redaktorem Literárních novin, Literárních listů a Listů. Od roku 1969 pracoval jako dělník a prodavač tisku, po podpisu Charty 77 byl propuštěn a následně byl zaměstnán jako topič. V roce 1978 konvertoval k židovské víře a přijal další jméno Efraim. Od roku 1992 je pražským a vrchním zemským rabínem.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x