Velikonoce pod Soláněm poněkud naruby. Kluci malují vajíčka, dívky pletou tatary

Velikonoce ťukají na dveře, jen pro připomenutí, letos připadne velikonoční pondělí na zajímavé datum 1. dubna. Jako by to svádělo k tomu, že mírně aprílový bude počin školáků v jedné krásné základní škole v Hutisku-Solanci, pár kilometrů za Rožnovem pod Radhoštěm. Ale s aprílem to nemá společného vůbec nic.

Velikonoce tu ovšem připravují v poněkud obráceném gardu. Paní učitelka Helena Trefilová se výchově dětí věnuje už třicet let. Letos má na starosti páťáky. A v hodinách výtvarné výchovy s nimi zkouší jeden velmi zajímavý experiment. Jednoduše řečeno, kluci malují kraslice a děvčata zase pletou tatary.

Děti jsou hodně šikovné, ne že bychom chtěli bourat tradice, které tady u nás na Valašsku žijí z generace na generaci, ale proč nezkusit něco nového,“ vysvětluje Helena Trefilová, která sama zhotovuje nádherné kraslice.

Já jsem se třeba ve výtvarce naučil, jak se vyfouklé vajíčko obaluje bavlnkou, řeknu vám, že je to pěkně pracné, ale výsledek stojí za to,“ vrací se ke svému předvelikonočnímu tvoření páťák Petr Olšar.

Když kluci malérečkami, pak děvčata výrobci tatarů.

Paní učitelka nám poradila, máme si o víkendu natrhat vrbové proutky, hned v pondělí jich budeme splétat, já jich budu mít šestnáct“ těší se Petrova spolužačka Kateřina Londáková.

Děti na Valašsku jsou skutečně šikovné, jen ve škole v Hutisku-Solanci o tom svědčí nepřeberné množství ocenění a diplomů za úspěchy v nejrůznějších soutěžích. Za pozornost mimochodem stojí i okolí školy a její interiéry.

Děti nám opravdu dělají radost, každý umí něco. Přesvědčují nás o tom i v poněkud obrácených velikonočních přípravách,“ vyjadřuje oprávněné potěšení ředitelka školy Šárka Gajová.

A nebude to nakonec tak, že na apríla budou s tatary chodit děvčata a kluci budou rozdávat vajíčka? „Ne, to určitě ne. Velikonoce u nás budou pěkně podle tradice, nebojte se,“ loučí se ředitelka.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x