V Otrokovicích zavzpomínali na Tomáše Baťu

OTROKOVICE - V Otrokovicích si ve středu 3. dubna připomněli 137 let od narození zakladatele obuvnického impéria Tomáše Bati. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí otrokovické radnice Lenka Krupková.

Jméno Tomáše Bati je neodmyslitelně spojeno také s městem Otrokovice. Představitelé města si výročí připomněli položením kytice k památníku v parku před Společenským domem.

„Osobnost Tomáše Bati je s Otrokovicemi pevně svázána a v celkové tváři města se dodnes odráží dělný baťovský duch. Jeho myšlenky, odhodlání a poctivá práce jsou inspirací pro nás i budoucí generace,“ uvedl starosta města Otrokovice Jaroslav Budek (ČSSD), který položením kytice a krátkou vzpomínkou vzdal hold tomuto velikánovi.

Tomáš Baťa z obuvnické živnosti založené spolu se svými sourozenci Antonínem a Annou vybudoval jednu z nejznámějších obchodních značek pocházející z České republiky. V době největšího rozkvětu zaměstnávala jeho firma na 30 tisíc zaměstnanců a vyráběla ročně 50 milionů párů bot. Dodnes jsou známa Baťova hesla Obouváme svět či Náš zákazník náš pán. Po celé planetě má nyní firma přes 4 500 obchodů a každý den obslouží až milion zákazníků.

Tomáš Baťa se také významně podílel na rozvoji Otrokovic. V roce 1929 zakoupil od napajedelské hraběnky Baltazziové bažinaté a močálovité pastviny podél řeky Moravy, kde chtěl vystavět průmyslový areál důležitý pro další rozvoj firmy. Jeho dokončení se však nedožil. Zahynul v Otrokovicích při letecké havárii krátce po startu letadla ještě na pozemku firmy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x