Slovácké muzeum: Slovanští verozvěstové i ten nejlepší štrůdl

Prezentace třídílné vědecké publikace nazvané Pravdivý příběh byzantských věrozvěstů Konstantina a Metoděje. A za pár hodin další "příběh" z hodně jiného soudku. Jak se pečou ty nejlepší moravské štrůdly a jak připravit domácí nudle neboli lokše. To vše během nějakých osmnácti hodin zvládli ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti.

Zajímavě tak jak v Památníku Velké Moravy i v hlavní budově ve Smetanových sadech dokumentovali šíři záběru této instituce, která žije tou nejsoučasnější historií. Neboť tu, jak známo, tvoříme denně.

Prezentace zmíněné publikace vlastně odstartovala letošní oslavy 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu. Archeolog Luděk Galuška si o multimediální publikaci, na níž se podílel měrou vrchovatou, měl o odkazu slavných bratří co vyprávět ještě o pár hodin později s ředitelem muzea Ivo Frolcem na akci, kde se pekly a také ochutnávaly ty nejlepší štrůdly a domácí nudle s mákem.

Jednou z kuchařek byla i dvaasedmdesátiletá přímo přečilá paní Božena Stašková z Kunovic. „Kdo se myslí, že se v časech dávno minulých v jednom kuse peklo, je na omylu. Ano, aby měly děcka co jíst, napekly se třeba ve velkém buchty, ale když byla práce na poli, nebyl čas na vaření a pečení. Třeba štrůdl je hodně pracný i lukše s mákem se musejí umět. Já jsem měla to štěstí, že jsem se mohla učit od maminky a ta zase od své maminky,“ vysvětluje paní Stašková.

Dnes už se v rodinách tolik času na předávání zkušeností nenajde, a proto jsme tu my, abychom zájemce poučili a naučili je vařit slováckou klasiku. Minule třeba kyselici, teď zmíněné štrůdly a lokše,“ připomíná smysl akce vedoucí etnografka Slováckého muzea Romana Habartová, když vytahuje z trouby poslední voňavý kus štrůdlu.

Mimochodem tento díl oblíbené a hodně vyhledávané akce Tvoříme v muzeu měl pořadové číslo 17.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x