NEZAMĚSTNANOST: Ve Zlínském kraji nezaměstnanost mírně klesla

ZLÍNSKÝ KRAJ - V průběhu měsíce března ve Zlínském kraji mírně poklesla míra nezaměstnanosti. Server Zlin.cz o tom informovala Miriam Majdyšová, mluvčí krajské pobočky Úřadu práce ČR ve Zlíně.

Zatímco se ještě v únoru zvýšil počet evidovaných uchazečů o zaměstnání o 1,28 procenta, v březnu došlo k poklesu nezaměstnanosti o 1,07 procenta. To představuje pokles počtu uchazečů o zaměstnání o 377 lidí. Na konci března 2013 evidují pracoviště úřadu práce ve Zlínském kraji celkem 34 913 uchazečů o zaměstnání. Podíl nezaměstnaných zůstává na stejné úrovni jako předcházející měsíc a na konci března činil 8,6 procenta. Podíl nezaměstnaných v České republice je ke stejnému datu nižší, a to osm procent.

„K poklesu nezaměstnanosti došlo v důsledku vyššího počtu uchazečů vyřazených z evidence úřadu práce, ve srovnání s předcházejícími měsíci. Z evidence pracovišť úřadu práce bylo v březnu vyřazeno 2 796 uchazečů o zaměstnání. Naopak se snížil počet nově evidovaných uchazečů. Nově se evidovalo 2 419 uchazečů o zaměstnání,“ upřesnila Majdyšová.

Ke konci března bylo na kontaktních pracovištích Úřadu práce ČR ve Zlínském kraji evidováno celkem 34 913 uchazečů o zaměstnání, což je ve srovnání se stejným datem roku 2012 o 4 600 uchazečů o zaměstnání více.

Nezaměstnanost poklesla ve všech okresech Zlínského kraje. Největší pokles byl zaznamenán v okrese Kroměříž (o 1,6 procenta) a okrese Uherské Hradiště (o 1,2 procenta). Nejmenší pokles nezaměstnanosti byl zaznamenán v okrese Vsetín (o 0,7 procenta). Okres Vsetín je tak nadále okresem s nejvyšším podílem nezaměstnaných ve Zlínském kraji s hodnotou 10 procent. Podíl nezaměstnaných v okrese Uherské Hradiště je osm procent, v okrese Kroměříž 9,3 a v okrese Zlín 7,5 procenta.

Na konci března evidovala pracoviště úřadu práce ve Zlínském kraji celkem 1 755 volných pracovních míst. Počet volných pracovních míst se v průběhu března zvýšil o 300 míst, tedy o 20,6 procenta. Na jedno volné pracovní místo připadá 20 uchazečů o zaměstnání.

Nejčastěji nabízená volná pracovní místa jsou v profesích obchodní zástupci (115 míst), seřizovači a obsluha obráběcích strojů (82 míst), finanční a investiční poradci (47 míst), pracovníci v pojišťovnictví (46 míst) a svářeči (45 míst).

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x