Do Týdne židovské kultury se Otrokovice zapojí výstavou i divadlem

OTROKOVICE - Město Otrokovice chystá několik aktivit s židovskou tematikou, a to v rámci květnového Týdne židovské kultury a literatury. Jak server Zlin.cz informovala mluvčí otrokovické radnice Lenka Krupková, lidé se mohou těšit na výstavu Zmizelí sousedé a divadelní představení Mikve.

Žáci ve školách si zase vyzkoušejí interaktivní program a navštíví holešovskou synagogu.

Projekt Židovského muzea v Praze a občanského sdružení Zapomenutí s názvem Zmizelí sousedé vybízí mladé lidi k pátrání po sousedech, kteří z jejich nejbližšího okolí zmizeli převážně v období 2. světové války. V Otrokovicích bude k vidění 23 výstavních panelů tohoto projektu. Vernisáž se uskuteční 29. dubna v 16 hodin ve foyer 1. budovy Městského úřadu Otrokovice, kde bude k vidění až do 19. května. Na výstavu naváže také divadelní drama Mikve současné izraelské autorky Hadar Galronové pocházející z ultraortodoxní židovské komunity. Prostřednictvím své hry nabízí divákovi pohled na konflikt života v uzavřené skupině a svobody jednotlivce.

Pro žáky druhého stupně otrokovických základních škol je připraven interaktivní program Badatel, který se opírá o židovské tradice a zvyky. Studenti rozdělení do skupin studují pět oblastí života židů, k dispozici mají texty, obrazový materiál i tematické předměty. „Badatelské skupiny si navzájem prezentují svá témata. Jejich snažení vyvrcholí exkurzí na židovský hřbitov a do synagogy v Holešově, která je dnes již jedinou synagogou takzvaného polského typu zachovanou v původní podobě a označovanou dokonce jako světový unikát,“ dodala Krupková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x