Pro Vaška z Jalubí vydražili herci 14 tisíc korun

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Čarodějnice od Květy Fialové, Knížka od Dany Batulkové, sklenička na šampaňské od Ondřeje Brzobohatého. K nim záznam představení Slováckého divadla a obraz slovácké malířky už mají nové majitele. Po prvomájovém představení hry Oskar a růžová paní je herci Slováckého divadla vydražili za 14 tisíc korun.

Peníze půjdou na pomoc mladému sportovci Václavu Šůstkovi z Jalubí, který se vloni zranil při tréningu a poté částečně ochrnul. Sbírku pro svého kamaráda uspořádali pod názvem Vršky pro Vaška jeho přátelé. Divadlo se ale místo sběru vršků rozhodlo pro rychlejší pomoc formou veřejné dražby.

„Abychom mohli Vaškovi přispět částku, kterou jsme dnes vydražili, museli bychom nasbírat dvě tuny plastových víček. To si moc neumím představit,“ podotkl představitel Oskara a mluvčí divadla Josef Kubáník.

Peníze za prodané věci herců by měly přispět k tomu, aby se Vašek mohl po měsících léčby a rehabilitací vrátit zpátky domů do Jalubí. „Bude potřebovat speciální cvičební stroje, ale především je třeba jeho dům zbavit barier,“ přiblížil účel sbírky, kterou dražba divadla podpořila, Kubáník. Za akci hradišťským hercům poděkoval i zraněný sportovec, který byl s herci na jevišti.

Jedním z těch, kdo si domů odnesli dárky herců a pomohli tím dobré věci, byl i pravidelný návštěvník Slováckého divadla Petr Kasan z Uherského Hradiště. „Slovácké divadlo pro mě znamená velmi mnoho. Některé inscenace jsem viděl i několikrát. Hra Oskar a růžová paní má pro mě ale zvláštní význam, protože souvisí s mým životem,“ řekl po představení. S nemocí, o které hra pojednává, má podle svých slov osobní zkušenost. „Toto divadlo už delší dobu pomáhá potřebným a probouzí lidi k tomu, aby byli citlivější. Za to jsem jim moc vděčný,“ svěřil se Kasan.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x