Díky věrozvěstům vznikne přístup na Sadskou výšinu v rekordním čase

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Oslavy 1150 výročí příchodu věrozvěstů na Moravu si v Uherském Hradišti vyžádají bleskový zásah na Sadské výšině, která je archeologickou Národní kulturní památkou. Serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí města Jan Pášma.

Jedná se o vybudování sjezdu – přístupu pro veřejnost a příjezdu pro obsluhu na pozemek archeologické Národní kulturní památky. Navržený sjezd má mít celkovou délku 198,5 metru. Šířka u napojení na ulici Větrnou bude pět metrů, a to v délce 23,9 metru. Materiál krytu sjezdu v této části bude ze štípaného lomového kamene. Další část sjezdu v délce 161 metru má být zúžena na
šířku tři metry a materiál krytu sjezdu v této části je navržen z mechanicky zpevněného kameniva (minerální beton). Podél trasy sjezdu bude vedeno veřejné osvětlení, použita budou svítidla s vysokotlakou sodíkovou výbojkou.

Celá akce bude součástí postupné celkové změny okolí Národní kulturní památky. Sjezd chce město vybudovat v rozmezí jednoho měsíce, hotový by měl být do 10. června.

„Velmi krátký termín realizace je požadován z důvodu významného výročí 1 150 let od příchodu věrozvěstů. Lokalita si lepší dostupnost a tím i prezentaci v rámci výročí bezesporu zaslouží. Akce se jeví jako ideální také pro započetí celkové koncepce změny okolí Národní kulturní památky v její bezprostřední blízkosti i širokém okolí,“ řekl místostarosta Stanislav Blaha. Podle něj bude akce stát dva miliony korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x