Kanadský producent Rock Demers získá na letošním ZLÍN FILM FESTIVALU Grand Prix

Kanadský producent Rock Demers získá na letošním ZLÍN FILM FESTIVALU Grand Prix a spolu s Vojtěchem Jasným vystoupí na festivalovém Master Class.

Laureátem letošní Grand Prix 53. Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ZLÍN FILM FESTIVAL je kanadský filmový producent a distributor Rock Demers. Prestižní profesní ocenění převezme v úterý 28. května v podvečer v zahradě Baťovy vily ve Zlíně. Grand Prix – velká cena zlínského festivalu je určena osobnostem, které mají zásluhy v oblasti rozvoje kinematografie, zejména (avšak ne výhradně) pro děti a mládež, mohou ji získat nejen herci či režiséři, ale také organizátoři festivalů, producenti, televizní dramaturgové a zástupci dalších filmových profesí.

Letos osmdesátiletý kanadský producent a distributor Rock Demers jezdí na zlínský festival pravidelně téměř 50 let, v roce 2006 byl členem hlavní poroty.  Ve své tvorbě se zaměřuje především na děti a mládež. Podstatná část jeho profesního života je spjata s Českou republikou, konkrétně se jmény Břetislav Pojar a Vojtěch Jasný, se kterým se přátelí a spolupracuje již od odchodu českého režiséra do exilu. Vojtěch Jasný bude také mezi prvními gratulanty k převzetí Grand Prix letošního ZLÍN FILM FESTIVALU. „V exilu i v životě předtím jsem pochopil, že můžu si dát svobodu za všech systémů a ve všech zemích, kde jsem žil, ale je to vždy možné jen s vlivnými lidmi – producenty, autory. A v mém případě jsme se s těmito lidmi stali přáteli. Tvořit v exilu je nemožné bez pomoci vzácných přátel. Je to například producent Rock Demers, můj nejlepší přítel v Kanadě z produkce La Fete v Montrealu, kde jsem jako režisér také doma, díky Rockovi,“ vyjádřil svůj blízký vztah k Rocku Demersovi Vojtěch Jasný.

Mimořádné setkání dvou přátel, osobností světové kinematografie, Rocka Demerse a Vojtěcha Jasného, ozdobí Film Industry program ZLÍN FILM FESTIVALU, v jehož rámci se uskuteční jejich společný Master Class určený odborníkům, studentům i veřejnosti. Moderovat jej bude žák Vojtěcha Jasného, mladý španělský režisér a dokumentarista Arkaitz Basterra.

Na počest Rocka Demerse a Vojtěcha Jasného uvede ZLÍN FILM FESTIVAL film Velká země malých (The Great Land of Small), který v roce 1987 v Kanadě natočil Vojtěch Jasný. Velká země malých patří k vrcholům mezinárodně proslulé série filmů pro děti Tales for All. Duchovním otcem celého projektu je Rock Demers. Hrdinové jeho filmů jsou většinou děti, které objevují svět prostřednictvím své nespoutané fantazie. Právě tento přístup k tvorbě zajistil Demersovi kanadskou obdobu Oscara – Genie.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x