Konec hrůzné války ve Strání: unikátní podívaná

Jedinečnou ukázku bitvy z konce druhé světové války, kdy se proti tvrdě se bránícím jednotkám německého Wehrmachtu po obrovských ztrátách nakonec s nasazením mnoha životů projevila převaha Rudé armády podporované silnou ekipou rumunských vojáků, si dnes připomínají ve Strání na moravskoslovenském pomezí.

Byla to určitě jedna z nejsložitějších operací na území Moravy, boje mezi pořád dobře organizovanými německými jednotkami a vojsky Rudé armády se stovkami rumunských vojáků byly nesmírně vyčerpávající, dlouhé a bylo prolito mnoho krve,“ připomíná starosta Strání Ondřej Benešík.

Dnešní odpolední ukázka s mnoha druhy bojové techniky, pětačtyřicetiminutový fragment z dvoutýdenní bitvy na život a na smrt, bude nesmírně atraktivní. „Kromě tanku, který letos chybí, ale který jsme tu už rovněž měli, uvidí diváci spoustu kolové i pásové techniky, bude to opravdu nevšední podívaná, zhruba kolem stovky aktivních účastníků v uniformách,“ láká starosta Benešík.

Na území a v okolí obce padlo kolem 200 rumunských vojáků, byla to skutečně krvavá řež. „Ne nadarmo se operaci v podhůří Bílých Karpat říká moravská Dukla,“ připomíná Ondřej Benešík.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x