První májová sobota: Nuda v Uherském Hradišti ani náhodou

Kdo si chtěl užít zajímavou první májovou sobotu, nesměl chybět v Uherském Hradišti. Mladšího bratříčka, ovšem velmi vydařeného a hned napoprvé pěkně čiperného, dostaly na Masarykově náměstí známější Farmářské trhy. Poprvé se tam konaly Selské trhy.

Vynikající věc, nakoupili jsme česnekové výrobky, klobásy, domácí sýry, všechno užiju doma i na chatě,“ liboval si Karel Kellner, který se přijel po delším čase do slovácké metropole podívat ze spřízněného Kyjova. „Myslím, že jsou takovéto trhy výborným nápadem,“ dodávala jeho manželka Karla.

Mimochodem napoprvé nabízela v centru Uherského Hradiště své ryze domácí produkty třicítka výrobců, nechybělo třeba kysané zelí, frgály, povidla, maso, zabíjačka a další dobroty, vždy s puncem domácí tedy selské kvality.

Paní Karlu to mimo jiné táhlo jako vždy do Slováckého muzea. „Věděla jsem, že na dnešek připadá další díl tamního seriálu Tvoříme v muzeu, tentokrát se zaměřili na omáčky, což mne zajímalo mimořádně, dlouhá léta jsem byla u jejich nesčetných modifikací coby vedoucí školní jídelny.“

Do muzea se tak jako ona přišlo na přípravu omáček vícero druhů podívat a poučit se na sedm desítek lidí. „Vynikající podívaná, vynikající ochutnání“ chválila inspiraci i ochutnávku nejedna návštěvnice. „Já jsem zkusila trnkovou, salátovou jsem tedy vůbec neznala, to pro mne byla absolutní novinka. No a klobásková? Mňam,“ pronesla vyhlášená kuchařka Kellnerová lapidárně.

Kdo chtěl, mohl rodinný výlet zakončit v uherskohradišťském parku Rochus. Otevírali tam pastviny, ochutnávaly se třeba ovčí sýry a spokojené výletníky zaujala určitě i ukázka práce pasteveckých psů. „Z každého haf jsem byl paf, neskutečně chytrá zvířata,“ pochvaloval si závěr výletu v Uherském Hradišti Karel Kellner.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x