Uherský Brod podpoří sběr bioodpadu

UHERSKÝ BROD - Uherskobrodská radnice se rozhodla zavést systém odděleného sběru bilogicky rozložitelného komunálního odpadu. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí uherskobrodské radnice Elen Sladká.

Systém začne fungovat letos na podzim. Snižování biologicky rozložitelného odpadu ukládaného na venkovní skládky požaduje nařízení vlády i směrnice EU.

První krok město učinilo již v letech 2010 až 2012, kdy mezi občany zdarma rozdělilo tisícovku kompostérů. Druhým krokem bude pokusit se vytřídit co největší podíl biologicky rozložitelného odpadu, který na skládku doputuje z provozu domácností. Ke každému bytovému domu i ke každému rodinnému domku by měla přibýt nádoba určená pro oddělený sběr bioodpadu.

Dosud zajišťují sběr biologických odpadů sběrné dvory a část získá město při údržbě veřejné zeleně. Dále je v Uherském Brodě rozmístěno 24 kontejnerů na bioodpad o objemu 660 litrů, nádoby stojí poblíž domů, u nichž jsou velké zahrady.

„Město Uherský Brod ročně produkuje asi 4 100 tun směsného komunálního odpadu, který dle zpracovaných studií obsahuje od 30 do 50 procent biologicky rozložitelného komunálního odpadu. Zavedení sběru biologicky rozložitelného odpadu má snížit množství skládkovaného odpadu o asi tisíc až 1 300 tun ročně,“ doplnila Sladká.

Na sběr bioodpadu budou použity plastové nádoby o objemu 120 litrů (k rodinným domům) a 240 litrů (k bytovým domům). Četnost svozu směsného komunálního odpadu bude ve všech lokalitách snížena na polovinu, čímž dojde k úsporám včetně nižšího poplatku za menší množství směsného komunálního odpadu ukládaného na skládku. „Úspora může být tak velká, že pokryje náklady se zaváděním odděleného sběru bioodpadu. Tímto krokem zajistíme i delší životnost skládky,“ dodala Sladká.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x