V Bílovicích mají nejvzácnější strom u nás. Přináší pozitivní náladu

Pozitivník, Náladonosič, Kamarádník. Mnoho názvů by mohl dostat jeden mimořádný strom, který si zdobí vždy dvakrát ročně v Bílovicích na Slovácku. Nepřehlédnete jej ani z hlavní silnice, jen musíte zahnout pár desítek metrů doprava cestou z Uherského Hradiště do Zlína.

Ve skutečnosti jde o vysoce vzrostlou tůji, kterou si tu lidé vždy v zimě, to vánočně, a teď na jaře pro radost sobě i jiným nazdobí.

Máme tak univerzální strom chráněný pozitivní uličkou,“ představuje nevšední zelenou dřevinu s českou vlajkou na vrcholu pan Rostislav Štěrba, který je předsedou zdejšího uličního hnutí dobré nálady.

Před čtyřmi lety to vypadalo, že strom budeme muset pokácet, ale pak nás napadlo úplně jiné řešení, teď se pod ním scházíme v zimě i v teplotně přijatelnějších ročních obdobích a vždycky tu nějakým způsobem přivoláme snad díky jeho magické moci dobrou náladu,“ vysvětluje pan Štěrba.

Sousedi se scházejí při mnoha příležitostech, navečer třeba pro zábavu, ale ve zdejší pozitivní uličce i třeba při vzájemné sousedské výpomoci. „Lidé jsou tu kamarádi a pomáhají si v dobrém i ve zlém,“ zastaví se na pár slov paní Jarka ze sousedství.

Magická moc stromu nás tu někdy drží třeba do tří do rána,“ vysvětluje jak „Pozitivník“ tmelí lidi Rostislav Štěrba.

Vlajka na vrcholku koruny svádí k tomu, že tu oslaví i statní svátek 8. května, Den vítězství. „No jasně, osvobození, konec války, to je přece důvod k oslavě, bude vínko i pivko, poveselíme se, ale nebude to jen tak. Zrovna je čas, abychom společnými silami pomohli rozložit střechu na jednom ze starších domů v ulici, tak půjdeme na to a pomůžeme i při budování nové,“ doplňuje paní Jarka a člověk se nestačí divit, jak umí nazdobený strom v praxi oživovat ne vždy a ne všude dobré sousedské vztahy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x