Korunka Luhačovice pomůže ochrnutému mladíkovi

LUHAČOVICE – Občanské sdružení Korunka Luhačovice věnuje část výtěžku ze dvou květnových charitativních bazarů na speciálně upravený automobil pro ochrnutého třiadvacetiletého Václava Herzingera. Ten spadl na stavbě a zranil se, informoval Zlin.cz sám Herzinger.

Život muže se obrátil po pádu naruby a bez pomoci se neobejde. Oslovil proto mnoho institucí, nadací a firem. „Kdybych to měl zhodnotit, tak ze sto mi odpovědělo pět,“ podotkl Herzinger. Kvůli tomu, že rád poslouchá rockovou hudbu, oslovil i rádio Rock Max, přes které se dostal právě ke Korunce Luhačovice.

Jak sdružení, tak rádio věnují část výtěžku ze dvou akcí právě Václavovi. Jedna z akcí začíná 13. května na Aukru a lze na ní koupit věci známých osobností. Patronkou je Lucie Bílá, která sama věnovala několik kousků ze svého šatníku. K mání budou ale i věci Beáty Rajské, Báry Basikové, Kamila Střihavky, Václava Noida Bárty, Šárky Pančochové a hokejistů PSG Zlín. Akce končí 23. května, kdy začne Korunkový bazárek značkového oblečení a módních doplňků. Od 11. do 18. hodiny nabídne zboží v prostorách Domu kultury Elektra v Luhačovicích řada známých osobností, z nichž některé samy darují věci.

Část výtěžku poputuje na Herzingera a také rodině pětileté Emmy Koptákové z Uherského Brodu, která se narodila s autismem a psychomotorickou retardací.

Václav Herzinger se zranil před 18 měsíci, když se opřel o nechráněnou konstrukci na stavbě. Spadl na hlavu zhruba z výšky čtyř metrů. Stal se z něj takzvaný kvadruplegik, protože mu ochrnuly ruce, nohy i trup. „Že se už nikdy nepostavím, nepohladím přítelkyni a nepodrbu se na hlavě, jsem si natvrdo uvědomil až po týdnu,“ uvedl Herzinger, který si pár dnů před neštěstím plánoval najít lepší práci, aby se mohl odstěhovat od rodičů a časem založit s přítelkyní rodinu.

Muž se nyní snaží o práci v call centru, kde by mohl fungovat díky speciální elektronické ústní myši. Velký problém měl však s dopravou kvůli terénu v lokalitě, kde bydlí. Bez pomoci jiných lidí nebyl schopný opustit dům sám, natož vyrazit někam na vozíku. Potřeboval tedy speciální vozidlo za 600 tisíc korun. Část nákladů uhradil úřad práce, něco získal Herzinger od nadací a firem. Stále to však nebylo dost, a tak si zbytek půjčili Václavovi rodiče. Právě na toto vozidlo půjde část výtěžku z aukce.

Herzinger je za pomoc vděčný a velkou nadějí je mu léčba kmenovými buňkami. „Věřím, že se ještě něco stane a budu víc soběstačný. Chtěl bych v budoucnu rozhýbat alespoň ruce, abych se o sebe postaral sám,“ dodal.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x