Ve Zlínském kraji ubylo narkomanů, kteří si drogu aplikují žilně

ZLÍNSKÝ KRAJ - Vysoká konzumace alkoholu v regionu, výrazný pokles počtu injekčních uživatelů nelegálních drog, stárnutí klientů, kteří vyhledávají služby pro osoby závislé na návykových látkách, to jsou jen některé z trendů, které detailně popisuje Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky Zlínského kraje za rok 2012. Serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Ve zprávě je mimo jiné uvedeno například to, že problémem Zlínského kraje jsou nadále především drogy zde vyráběné, pěstované a následně nabízené a užívané, tedy pervitin (metamfetamin) a konopí (marihuana). Užívání alkoholu nadále vykazuje relativně vysoké hodnoty, přičemž první zkušenosti s pitím (včetně případné hospitalizace pro akutní intoxikaci) mají dle informací kurátorů pro děti a mládež často již děti ve věku pod 15 let.

„Nadále je nejdostupnější nelegální drogou ve Zlínském kraji marihuana, vedle ní je dlouhodobě relativně vysoká dostupnost pervitinu. V souvislosti s oběma drogami byl ze strany Policie ČR zaznamenán také nejvyšší počet záchytů, a to jak samotných návykových látek, tak pěstíren, eventuálně malých domácích varen,“ podotkla Dvorníková.

Ve Zlínském kraji mezi klienty nízkoprahových zařízení, přes pokles jejich celkového počtu, převažují injekční uživatelé drog (téměř výhradně pervitinu). U uživatelů nelegálních návykových látek se dá nadále zobecnit, že klientela, která je v kontaktu s nízkoprahovými zařízeními, postupně stárne. Aktuální průměrný věk klientů je přes 28 let. Výjimkou jsou uživatelé marihuany a příležitostní konzumenti drog, kde jejich věk je výrazně nižší a má obecně mírně klesající tendenci.

Ani v roce 2012 nebyl v kraji zjištěn výskyt obchodů, takzvaných amsterdam shopů nebo smart shopů, kde by byly prodávány nové syntetické drogy. „Přesto nelze vyloučit, že určitá část populace uživatelů drog, včetně těch, kteří jsou klienty nízkoprahových zařízení s nimi má zkušenost, a to například prostřednictvím nákupů v e-shopech,“ dodala Dvorníková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x