Zlínsko se chystá na Noc kostelů

ZLÍN - V mnoha kostelech, motlitebnách a kaplích na Zlínsku se v pátek uskuteční pátý ročník Noci kostelů. Serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Cílem akce je seznámit návštěvníky kostelů s kulturní a společenskou hodnotou církevních památek a s myšlenkami křesťanství. Tentokráte se u 1150. výročí příchodu na Velkou Moravu bude připomínat také význam věrozvěstů Cyrila a Metoděje.

Otevřené budou kostely nejen v krajském městě Zlíně, ale také ve Fryštáku, Hvozdné, Lhotě u Malenovic,  Zlíně – Malenovicích, Tečovicích, Otrokovicích, Štípě a Vizovicích. Dále také v Pozlovicích a Slavičíně. „Nově se letos připojí i evangelický kostel v Zádveřicích – Rakové a kostel svatého Cyrila a Metoděje v Bratřejově,“ doplnil Dvořák.

Noc kostelů se bude pořádat ve stejný den také v okolních okresech a v celé ČR, stejně jako v Německu, Rakousku, Estonsku, Slovensku a v Nizozemí. Akce se zúčastňuje nejen římskokatolická církev – svůj kostel či modlitebnu otevře v okrese Zlín také církev evangelická, řeckokatolická, starokatolická, baptistická a adventisté sedmého dne. Pro kostely na území zlínského a vizovického děkanátu proto opět vznikla koordinační ekumenická skupina, která se zaměřuje na zajištění hladkého průběhu Noci kostelů, její propagaci a společnou koordinaci. Samozřejmostí bude také oblíbený poutnický pas, do kterého návštěvníci mohou sbírat razítka. Programy jednotlivých kostelů a další informace o Noci kostelů lze získat na www.nockostelu.cz.

Na všech místech se chystá zajímavý program. Pro návštěvníky jsou připraveny hudební, pěvecké a varhanní koncerty, komentované prohlídky kostelů, přednášky, čtení z Bible, projekce videí a fotografií, výstavy a rukodělné aktivity. Návštěvníci si budou moci projít kostely a podívat se do míst, kam se běžně nedostanou, například na věž nebo do podzemí. Mohou nahlédnout do starých kronik a matrik nebo se zúčastnit modlitebních chvilek, adorací, někde dokonce komentovaných bohoslužeb.

„V letošním roce je novinkou vypravení autobusu, který některé z kostelů objede a zájemci se tak mohou zdarma podívat i tam, kam by se jim třeba jet nechtělo. Autobus financuje Statutární město Zlín a pojede po trase Zlín – Malenovice – Tečovice – Jižní Svahy – Štípa – Zlín. Záštitu nad akcí již převzali kromě hejtmana Zlínského kraje také primátor města Zlína a starostové některých obcí,“ dodal Dvořák.

Noc kostelů se rok od roku těší větší oblibě. Například do loňské Noci kostelů se v České republice zapojile více než 1 200 kostelů a modliteben, které vidělo přes 400 tisíc návštěvníků. Letošním mottem je citát ze Zachariáše 14,7: „Potom už nebude den ani NOC, ale v čase večera bude světlo.“

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x