Filmaři dotočili snímek Století Miroslava Zikmunda

ZLÍN - Tvůrci očekávaného filmu Století Miroslava Zikmunda dokončují v těchto dnech natáčení a pomalu se přesouvají do střižny. V kinech se snímek za významné podpory města Zlína objeví pravděpododbně v dubnu příštího roku, serveru Zlin.cz to uvedl mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Natáčení filmu začalo loni 22. dubna, v den, kdy se legendární cestovatelé Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund vydávali na své cesty. „Práce jde výborně. Čeká nás ještě příští týden natáčení v Plzni a Praze a poté začneme natočený materiál zpracovávat, společně s archivem,“ prozradil režisér Petr Horký, který je také společně s Miroslavem Náplavou autorem scénáře.

Podkladem pro film jsou unikátní osobní deníky Miroslava Zikmunda, které si tento více než devadesátiletý cestovatel píše každodenně už od svých šesti roků. Popisuje v nich například konec koloniálního systému v Africe, setkání s lidojedy, prezidenty, s kosmonautem Jurijem Gagarinem nebo horolezcem Edmundem Hillarym. „Miroslav Zikmund je mužem, který zažil pády režimů, vznik České republiky. Snad nikdo na Zemi nemůže popsat poslední bouřlivé století lidstva tak jako on, na základě osobních zážitků. Jeho deníky byly doposud důvěrné. Jsem mu velmi vděčný za to, že svolil k tomu, abychom podle nich natočili celovečerní film,“ prohlásil Petr Horký. „Zveřejnění obsahu mých osobních deníků jsem neplánoval. Nabídka Petra Horkého mě ale oslovila. Znám ho velmi dobře už více než patnáct let, stejně jako Miroslava Náplavu. Mám k nim důvěru, proto jsem jim dal  dispozici obsah svých deníků,“ svěřil se Miroslav Zikmund.

Členové štábu si spolupráci s cestovatelskou legendou velmi pochvalují. Jsou přesvědčeni o tom, že díky jeho vstřícnosti vzniká unikátní dílo. „Není otázka, na kterou by Miroslav Zikmund odmítl odpovědět. Deníky přitom obsahují i velmi důvěrná sdělení. Za jeho přístup a ochotu jsme velmi vděčni,“ dodal Horký.

Film Století Miroslava Zikmunda vzniká i díky podpoře města Zlína. To poskytlo jeho tvůrcům dotaci ve výši 200 tisíc korun a pomáhá také s jeho propagací. Primátor Miroslav Adámek se osobně angažuje v jednáních s potencionálními partnery. „Velmi si vážím toho, že nás tvůrci k tomuto projektu přizvali. S podporou jsem ani chvilku neváhal, Miroslav Zikmund je „rodinné stříbro“ našeho města, je dobře, že pro něj můžeme něco udělat,“ svěřil se primátor Miroslav Adámek.

Přestože teprve končí natáčení, o film je již nyní značný zájem. Jeho odvysílání zvažuje například Česká televize, a to i přesto, že Století Miroslava Zikmunda nejprve zamíří do kin. „O film se zajímali i producenti, kteří se zúčastnili posledního filmového festivalu ve francouzském Caen. Což nás příjemně překvapilo, protože jsme do té doby předpokládali, že film bude atraktivní pouze pro lidi v České republice, kteří dvojici Jiří Hanzelka – Miroslav Zikmund znají,“ doplnil Horký.

Rozpočet filmu jsou dva miliony korun a snímek potrvá 75 minut.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x