Na valašský a slovácký folklor poputují čtyři miliony korun

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Téměř dvě stovky nejrůznějších folklorních souborů a sdružení, chas, sólistů a cimbálových muzik požádalo uherskohradišťskou Nadaci Synot o grant. Jak serveru Zlin.cz uvedla mluvčí holdingu Synot Magda Pekařová, celkem nadace podpoří folklor částkou čtyři miliony korun.

„V prvním kole grantového řízení rozdělíme mezi úspěšné žadatele celkem dva miliony korun, ve druhém kole to pak bude stejná částka,“ doplnila Michaela Pavlíčková, předsedkyně správní rady nadace.

O folklorní grant si mohly žádat subjekty a osoby, které vyvíjejí folklorní činnost na území Valašska a Slovácka. Prostředky z grantu jim pomohou s aktivní péčí o tradiční lidovou kulturu, s náklady spojenými s nákupem a údržbou krojů a hudebních nástrojů i s činností samotných folklorních souborů, pěveckých sborů a lidových muzik. V neposlední řadě mohou žadatelé díky grantu hradit náklady spojené s pořádáním nejrůznějších tradičních akcí, lidových obyčejů, festivalů a slavností či podpořit publikační a prezentační činnost.

„Zájemci se na nás se svými žádostmi obraceli již od března, v květnu pak byla uzavírka žádostí. Jejich vysoký počet nás velmi překvapil a utvrdil v tom, že jdeme správným směrem,“ doplnila Pavlíčková s tím, že slavnostní předávání grantů, kterého se zúčastní zástupci folklorních souborů a sdružení, bude v pátek, 21. června v uherskohradišťském Klubu kultury.

Nadace Synot (dříve Nadace Děti – kultura – sport) byla založena v roce 2000 a stále zůstává nejvýznamnějším donátorem neziskového sektoru ve Zlínském kraji. Za dobu své existence pomohla tisícům subjektů a stovkám jednotlivců. Rozdělila mezi ně stovky milionů korun. Letos kromě lidového umění nadace podpoří například Slovácké slavnosti vína a otevřených památek, uherskohradišťskou Fotbalovou akademii, park Rochus a řadu charitativních projektů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x