Kamion z Moravy přivezl zaplaveným pomoc

ZLÍN - Z povodněmi zasažených obcí v Čechách se vrátil kamion, který tamním lidem přivezl pomoc z Moravy. Server Zlin.cz o tom informovala jednatelka občanského sdružení Samari Alena Rusová.

Kamion vypravilo občanské sdružení Pomoc bez hranic a jak uvedl jeho předseda Jan Lauterbach, materiální pomoc putovala do Štěchovic, Kocáby, Hradiška a Davle. Povodní postiženým lidem předal Lauterbach šest tun dezinfekčních, čisticích a úklidových prostředků, balené pitné vody a 300 kusů paštik od firmy Hamé.  Podstatnou část obsahu kamionu tvořila veřejná sbírka pěti obcí a jedné základní školy. Repelenty, čisticí prostředky a vysoušeče dodala obecně prospěšná společnost C4 Help Kyjov, jejíž ředitelka Irena Palmeová výpravu doprovázela. Zlínská charitativní organizace Samari  na vypravení kamionu darovala ze svého pohotovostního účtu Samari sýpka 50 tisíc korun.

„Asi před týdnem mi volali z obce Radostice a ptali se, zda povezeme humanitární pomoc do povodní, že by se chtěli na pomoci podílet stejně jako v minulosti. Než jsem se stačil nadechnout, ozvala se obec Prštice s obdobným návrhem. Téhož dne se k veřejné sbírce materiálu přidaly obecní úřady Rajhradice a Ořechov. V Rajhradě se k občanské iniciativě přidaly i děti ze základní školy,“ konstatoval Lauterbach.

Během krátké doby se podařilo shromáždit šest tun materiálu, jako je například Savo, dezinfekční a čisticí prostředky, mýdla, toaletní potřeby, dětské pleny, pracovní rukavice, zemovky, lopaty, smetáky, košťata, kbelíky a další v celkové hodnotě kolem 300 tisíc korun. 

„S kamionem jsme se dostali pouze před základní školu ve Štěchovicích. Místní soukromý autodopravce Miloš Neužil nám k rozvozu zapůjčil dodávku a Avii a celý den s námi pracoval. Za pomoci vojáků a dobrovolníků jsme materiál rozváželi do jednotlivých zatopených domů,“ dodal Lauterbach.

Protože humanitární sbírka materiálu v některých obcích pokračuje až do středy 19. června a byla rozšířena i na kostely, plánuje Jan Lauterbach v krátké době další výpravu s pomocí zaplaveným. Tentokrát má namířeno do Hořína u Mělníka.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x