Velehradská pouť omezí na několika místech dopravu

VELEHRAD - Zvýšený počet poutníků, kteří letos přijedou 4. a 5. července na Velehrad, si vyžádá některá dopravní opatření na příjezdových státních i krajských silnicích. Větší množství poutníků se očekává z důvodu letošního kulatého 1 150. výročí příchodu slovanských věrozvěstů na Moravu, serveru Zlin.cz to za Ředitelství silnic Zlínského kraje uvedl Vojtěch Cekota.

„Na rozdíl od minulých let chceme o plánovaných krátkodobých uzavírkách krajských silnic vedoucích na Velehrad informovat i prostřednictvím našich tiskových zpráv a našeho webového systému,“ konstatoval provozně-technický náměstek Ředitelství silnic Zlínského kraje Radek Berecka. Mimořádná opatření budou platit ve čtvrtek 4. července od 17 do 23 hodin a v den státního svátku v pátek 5. července od šesti do 17 hodin. V tu dobu bude silnice III/42826 mezi Starým Městem a Velehradem uzavřena. Vjezd do Velehradu nebude možný ani ve směru od Tupes nebo od Modré. Výjimku budou mít autobusy kyvadlové dopravy ČSAD Uherské Hradiště, zájezdové autobusy s poutníky, vozidla Integrovaného záchranného systému a vozidla se zvláštním povolením.

Parkování osobních automobilů bude umožněno jako každoročně na silnici I/55, ulici Tovární ve Starém Městě a nově v případě potřeby v Tupesích na hřišti. Při obsazení těchto ploch bude pro stání vozidel využívána ještě místní komunikace ulice Východní ve Starém Městě a stará silnice I/50H Staré Město – Zlechov. Bližší podrobnosti o organizaci dopravy a parkování v okolí Velehradu v době hlavní pouti jsou zveřejněny na internetových stránkách www.velehrad.eu.

Výrobu dopravních značek, jejich osazení a vyznačení uzavírek zajišťuje pro Ředitelství silnic Zlínského kraje Správa a údržba silnic Slovácka Uherské Hradiště. Náklady na toto dopravní značení dosahují každoročně částky okolo 150 tisíc korun. Letos budou vyšší o mimořádná opatření, která budou stát přibližně 200 tisíc korun.

„Návštěvníkům, kteří budou přijíždět z větších vzdáleností, můžeme ještě připomenout některá další dopravní omezení na území našeho kraje, která mohou jízdu na Velehrad časově prodloužit,“ poznamenal Radek Berecka. Jde například o výstavbu obchvatu Holešova a s tím spojené uzavření silnice Holešov – Dobrotice. V oblasti Bystřičky a Dušné na Vsetínsku bude probíhat ve stejném termínu Valašská rallye. Je uzavřena silnice z Valašských Klobouk do Mirošova. Částečné uzavírky, kde je potřeba počítat se střídavým provozem v jednom jízdním pruhu a se zdržením při čekání u světelné signalizace, by měly začátkem července platit mezi Uherským Hradištěm a Jarošovem a mezi Horním Lapačem a Fryštákem.

Ředitelství silnic Zlínského kraje v minulých letech investovalo do rekonstrukcí krajských silnic v okolí Velehradu poměrně značené prostředky. Rekonstrukce se dočkala silnice z Velehradu do Starého Města, průtah Velehradem, byl opraven historický most v centru Velehradu, vozovka v Modré, nový silniční průtah mají od loňska i v blízkém Jalubí. V návaznosti na budování kanalizace v Tupesích, Břestku a Zlechově budou opraveny v letech 2014 až 2015 také krajské silnice v těchto obcích.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x