Zlínská Cantica přivezla z Rakouska významná ocenění

ZLÍN - Zlínský pěvecký sbor Cantica laetitia si přivezl z mezinárodní soutěže v Rakousku dvě významná ocenění. Serveru Zlin.cz to oznámila Blanka Kovandová.

V rakouském městě Spittal an der Drau se konala mezinárodní soutěž smíšených sborů ve sborovém zpěvu 50. Internationaler Chorwettbewerb 2013. Letošního jubilejního ročníku se zúčastnilo sedm těles z celé Evropy, jeden sbor z Indonésie a jeden z USA. Soutěž hodnotila mezinárodní porota a k přijetí do soutěže musel sbor splnit náročné vstupní podmínky, z každého státu se mohl zúčastnit pouze jeden sbor. V obou kategoriích mladé zlínské těleso obsadilo druhé místo, pokořil je jen americký sbor Azusa Pacific University Chamber Singers.

„Cantica laetitia zaujala porotce zejména vyspělým hudebním projevem, kompaktním zvukem a neočekávanou dynamickou škálou vzhledem k relativně malému počtu zpěváků. Jejich provedení jedné z povinných skladeb bylo hodnoceno jako nejlepší z celé soutěže. Dostali jsme i nabídku účastnit se pěveckého turné příští rok v létě v Německu,“ podotkl sbormistr Josef Surovík, který ve Zlíně diriguje od roku 1998.

 Oceněné smíšené těleso Cantica laetitia vzniklo v květnu 2012 z původního dívčího komorního sboru, založeného ve Zlíně v roce 2004 pod názvem Cantica laetitia – Zlín. Sbor spolupracuje se ZUŠ Morava ve Zlíně. V nejbližších týdnech se pěvecký sbor bude naplno věnovat přípravě devátého ročníku festivalu Zazpívaj slavíčku, který se uskuteční ve Zlíně v září. Na festivalu vystoupí kromě pořádajícího sboru i pět hostujících těles na celkem pěti koncertech.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x