Zlínská galerie vystavuje unikátní zlaté mince

ZLÍN - Tématu oslav 1150. výročí příchodu věrozvěstů Konstantina a Metoděje na území Velké Moravy je v těchto dnech věnována velká pozornost a je s nimi spojena celá řada církevních i světských akcí. Jednou z nich je také emise originální zlaté mince s touto tématikou v nominální hodnotě 10 tisíc korun, kterou vydala Česká národní banka a nyní je k dostání také ve zlínské galerii mincí firmy E-mince.cz.

„Stalo se již standardem, že podobná významná výročí a události jsou i v numismatice sledovány a vždy doprovázeny emisí pamětních mincí, aby se, jako právě v tomto případě, připomněl veřejnosti jejich historický odkaz,“ vysvětlil Martin Wallek, majitel firmy E-mince.cz, který nabízí svým zákazníkům zlaté mince s motivem obou věrozvěstů. „V roce 2015 je plánovaná další emise zlaté mince se stejnou nominální hodnotou k šestistému výročí upálení Jana Husa,“ doplnil Wallek.

Mince Příchod věrozvěstů Konstantina a Metoděje byla vyražena v nákladu devět tisíc kusů v proof kvalitě a dva tisíce kusů v běžné kvalitě. Jejím autorem je Vladimír Pavlica, který na rubové straně kromě vyobrazení Konstantina i Metoděje použil i typické znaky hlaholice. Na lícní straně jsou zachyceny zemské znaky – český lev a moravská a slezská orlice nad korunou velkomoravského knížete Rostislava, na jehož žádost v roce 863 Konstantin s Metodějem přišli na Moravu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x