Rožnovsko nabízí Hejův nožík, Formanský den i Portášské slavnosti

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Hejův nožík a tvůrčí dílna O Valašského primáška ve Valašském muzeu v přírodě, Portášské slavnosti ve Valašské Bystřici, jízda parním vlakem na Formanský den do Velkých Karlovic. To jsou jen některé z mnoha kulturních akcí, které jsou připraveny na tento víkend v Rožnově a okolí, serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross.

 

V sobotu provoní areál Dřevěného městečka muzea dřevo. Připraven je 17. ročník setkání s mistry řezbářského řemesla Hejův nožík. Akce potrvá do 19 hodin. Pobyt v areálu zpříjemní gajdošská muzika Hudci z Pasek a odpoledne v 15 hodin  vystoupí soubor Klobučan z Valašských Klobouk. V rožnovském Valašském muzeu v přírodě se také koná tvůrčí dílna O valašského primáška. Týdenní pracovní setkání osmi nadaných houslistů, žáků ZUŠ, kteří jsou zároveň členy dětských cimbálových muzik, ukončí společný koncert, který je naplánován na neděli 14. července od 15 hodin v prostorách Janíkovy stodoly areálu Dřevěného městečka muzea. 

Obec Valašská Bystřice bude v sobotu patřit portášům. V rámci letošního 10. výročí obnovení Valašského sboru portského se zde konají tradiční Portášské slavnosti. Zahájení je naplánováno na 14 hodin a následovat budou vystoupení folklorních souborů Troják a Portáš, bitevní ukázka Ve stínu Slavkova, slavnostní přijímání portášů a večer pak vystoupení muziky Docuku. 

Zážitek přinese v sobotu také parní vlak, který vyrazí z Rožnova přes Valašské Meziříčí a Vsetín do Velkých Karlovic. Parní lokomotiva Matěj a historické vozy dřeváky zájemce dovezou na Formanský den. Návštěvníky čeká program v duchu divokého západu.

„Komorní ekofestival nazvaný Lesní a luční zahrádky aneb tvořivé odpoledne pro děti a dospělé na Kozinci. Tak se jmenuje akce pořádaná v sobotu Lesní školkou na Kozinci. Námětem bude objevování jedlých a užitečných divokých rostlin. Připravena je také Pohádková cesta lesem a loukou za bylinkami nebo Tvoření a vaření z divokých rostlin a dalších darů přírody. Na závěr je připraven táborák. Sraz zájemců je v 15 hodin u Kordulky,“ doplnil Gross.

Na neděli pak Lesní školka připravila další část komorního festivalu, tentokrát s názvem My lidé užíváme dvě těla – naše lidské a tělo Matky Země. Tématem je práce s tělem, kreativní pohyb, systémové myšlení, práce s bolestí světa, nový pohled na svět, aktivní naděje. Obsah je vytvořený podle metodiky americké ekofilosofky Joanny Macy, taneční terapeutky Barbary Hundshammer a s prvky pohybové terapie Continuum Movement.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x