Na zlínském náměstí slavnostně odhalí zrestaurované sochy

ZLÍN - Restaurování soch svatého Donáta a svatého Floriána, které jsou okrasou zlínského náměstí Míru, je u konce. Jejich slavnostní odhalení je naplánováno na pátek 23. srpna v 19.25 hodin v rámci slavnostního zahájení festivalu Zlínské besedování, server Zlin.cz o tom informoval mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

„Restaurování sochám velmi pomohlo, odborný zásah už potřebovaly. Škodilo jim zejména dlouhodobé zasolení, povětrnostní vlivy, stárnutí materiálu i činnost mikroflóry,“ poznamenal náměstek primátora Miroslav Kašný.

S restaurování soch svatého Donáta a Floriána začalo město poprvé před dvěma roky. Práce byly ale po měsíci zastaveny, protože v jejich průběhu se ukázalo, že obě sochy jsou ohroženy dlouhodobým zasolováním podloží. Loni proto vznikl projekt na vyzdvihnutí soch a jejich restaurování. Letos město realizovalo odvodnění a izolaci podloží, současně restaurátoři pracovali na opravě soch, které byly po dokončení odborných zásahů znovu usazeny na totožných místech. „Restaurátorské zásahy a stavba se uskutečnily od května do srpna,“ upřesnila Kateřina Pešatová, vedoucí odboru kultury magistrátu.

Restaurování obou soch vyšlo na částku bez mála 267 tisíc korun včetně DPH. Dalších 287 tisíc korun včetně DPH stálo provedení izolace a terénní změny.

Sochy svatých na náměstí Míru byly vytvořeny v roce 1799. Jejich autor je dnes už neznámý. Svatý Donát je ochráncem před údery blesku. Zobrazován bývá v římské zbroji s bleskem, často s mučednickou palmou nebo s vinnou révou. Svatý Florián je považován za patrona profesí, které souvisejí s ohněm, tedy hasičů, hutníků, kominíků, hrnčířů či pekařů. V ikonografii je představován obvykle v oblečení římského důstojníka s nádobou na hašení, případně přímo hasící požár. Jeho kult je značně rozšířen i v českých zemích a jeho sochy se budovaly na ochranu proti požáru.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x