Skvělá zpráva pro milovníky slivovice. Švestky bitvu se suchem ustály

Nejrůznější téměř poplašné zprávy se ještě před deseti dny šířily v sadech a na polích kolem řek Moravy, Dřevnice a Bečvy. Nebývalé sucho si zle pohrávalo s pěstiteli švestek na Slovácku i na Valašsku. Barvící se plody padaly a padaly. Na poslední chvíli odvrátil katastrofické zprávy déšť. Přišel sice ve větší míře jen dvakrát, ale i to byla spása.

Zjistit, jaký je takříkajíc obecný stav „slivovičníku moravského“, jak se švestkovým stromům s několika druhy plodů od Ostrožské Nové Vsi po Horní Bečvu říká, bývá velmi složité. Místní podmínky jsou často rozdílné. Zlin.cz ale nese dobré zprávy.

Zasychání plodů se skutečně konalo, ale především na jižních stráních, tam je ovšem po našich předcích naštěstí vysázeno stromů méně, než na straně opačné, švestky patří odedávna k velmi odolným stromům a teď těžíme z toho, že jsou k mání více na severních stráních,“ raduje se dlouholetý ochránce přírody a pěstitel Milan Orálek z Valašského Meziříčí. Podle něj bude úroda velmi slušná ve všech vyhlášených lokalitách, problémy jsou pouze se špendlíky, které z krajiny postupně mizí a stávají se raritou. Velmi dobrá je podle Orálka i úroda mirabelek, z nichž se také často pálí lahodný mok.

Optimistická slova potvrzuje i jeden z nejznámějších moravských rostlinolékařů Zdeněk Trčálek, který zná celý valašský region. „Nebojím se říci, že úroda trnek je nadprůměrná, deště opravdu přišly na poslední chvíli, ale švestkové stromy znovu prokázaly svoji výdrž, navíc je většina zdravá a odolala i chorobám,“ přidává znalec před sklizní optimismu.

I u nás na Holešovsku jsou stromy a fialové plody ve výborné kondici,“ říká majitel pěstitelské pálenice v Pravčicích Jaroslav Buksa. „Lidé se na podzimní sběr těší a na zimní pálení hlásí ve velkém,“ podotýká páleničář.

Větší ztráty tak zaznamenali spíše pěstitelé na Slovácku. „Musím bohužel konstatovat, že trnky na sluníčku sice výborně zrály, ale hodně jich šlo při obřím suchu k zemi, zůstalo jich něco přes polovinu, teď už by se snad nemělo nic stát,“ glosuje letošní vývoj zrání Karel Kellner z Koryčan.

Dílčí ztráty tak zaznamenali místně ti, jimž se už zjara do ovoce dali obávaní paraziti. „Nenávidím pilatku, boj s ní se nedá vyhrát,“ posílá do redakce jedinou vyloženě špatnou trnkovou zprávu Jiří Novák ze Stupavy, jemuž škůdci zničili určitě přes polovinu „fialového zlata.“

Anketa

run_function(‚hash‘,’po-modules-survey‘,’15249′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(’88‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚15249‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-survey‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x