Zoo Zlín a kroměřížský zámek patří mezi Top památky v České republice

ZLÍN - Mezi nejnavštěvovanějšími turistickými objekty ČR za rok 2012 figurují na čelních místech i dva cíle ze Zlínského kraje, a to Zoo Zlín a Arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříži. Jak server Zlin.cz informovala Barbora Janečková z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy, vyplynulo to to z aktuálních výsledků výzkumu návštěvnosti turistických cílů, který provedla agentura CzechTourism.

Na prvních místech v návštěvnosti se loni umístili Pražský hrad, pražská zoo a centrum AquaPalace v Čestlicích.

„V Top dvacítce nejnavštěvovanějších cílů zaujímá zoologická zahrada v Lešné krásné 6. místo, před Národní galerií v Praze,“ uvedla ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová. Jak dodala, do Zoo Zlín se vydalo loni téměř 488 tisíc platících návštěvníků a to ji zařadilo hned na druhé místo mezi všemi zoologickými zahradami. „Mezi Top pětkou českých a moravských zámků je i naše památka Unesco, kroměřížský zámek, s návštěvností  přes 130 tisíc lidí za rok,“ dodala Daňová.

Pražský hrad obhájil prvenství v žebříčku s celkovým počtem 1,6 milionu platících návštěvníků, což bylo o téměř 200 tisíc více než v předchozím roce. Z pátého na čtvrté místo postoupilo Židovské muzeum v Praze s celkovým počtem 553 tisíc návštěvníků. Do první desítky se v souladu s očekáváním agentury CzechTourism probojoval nově otevřený komplex ostravských industriálních památek Dolní oblast Vítkovic a Landek Park, kterému 533 tisíc návštěvníků vyneslo páté místo. 

„Výsledky výzkumu potvrzují dlouhodobě stabilní pozici tradičních turistických cílů, jako jsou hrady, zámky a další památkové objekty. Ty tvoří nosné jádro produktové nabídky cestovního ruchu v ČR. Současně je ale patrný i rostoucí zájem o nové typy atraktivit, například industriální památky a zážitkové atraktivity,“ doplnila Markéta Vogelová z agentury CzechTourism.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x