Zlínská univerzita opět chystá oblíbenou Noc vědců

ZLÍN -  Již pošesté se na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně (UTB) uskuteční vědecko-populární akce Noc vědců. V letošním roce bude 27. září od 16 hodin v prostorách budovy fakulty aplikované informatiky na Jižních Svazích, serveru Zlin.cz to řekl Jan Malý z tiskového oddělení školy.

Noc vědců má za úkol ukázat vědce jako normální lidi a nejen jako podivíny v bílých pláštích. Proto vědecko-výzkumní pracovníci prezentují svoji práci ostatním lidem formou zajímavých pokusů, zábavných přednášek nebo kulturních vystoupení. „Návštěvníci zlínské akce se mohou těšit například na vědecko-zábavné přednášky na téma Vliv běžných potravin na globální oteplování zeměkoule nebo Počítačová grafika našich dědečků, budou si moci vyzkoušet řadu zajímavých pokusů jako výrobu vesmírné hmoty, astronomická a mikroskopická pozorování, řízení formule na vodíkový pohon a mnoho dalších. Jelikož v loňském roce se velké účasti těšil Evropský dětský koutek s celou řadou soutěží a klaunem, bude pro děti připraven i letos,“ uvedl za organizátory Dušan Fojtů.

Děti se budou moci zúčastnit soutěže European Racing Championship. Na programu bude také šachový turnaj, soutěž v parkování na milimetry a nebude chybět ani kouzelník Šeklin se zcela novým programem. „Vrcholem celého zábavně-vědeckého podvečera bude UV a laser show přímo v prostorách budovy fakulty aplikované informatiky,“ dodal Fojtů. Kulturní část programu obstará výstava obrazů, fotografií a dalších děl z tvorby vědeckých pracovníků, zazní ukázky renesanční a barokní hudby a vystoupí i folkový soubor Vínek.

Celá akce, kterou bude provázet televizní moderátor Petr Suchoň, je určena pro širokou veřejnost a vstup na ni je zcela zdarma. O hudební doprovod se postará zlínské big-bandové těleso Avion Swing Band. Po skončení programu bude následovat after party v přilehlém studentském klubu Bamboo.

Zlínskou akci pořádá univerzita ve spolupráci s Námořnickou unií. Národním koordinátorem je již tradičně plzeňské science center Techmania. I v roce 2013 se Noc vědců koná pod záštitou ministerstva školství. Partnerem je také Zastoupení Evropské komise v ČR a síť středisek Europe Direct. Akce se uskuteční na mnoha místech nejen v České republice, ale také v ostatních evropských zemích.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x